Overmatig Zweten 
Wat doe je hier tegen

Zweten
2+1 Gratis
v.a. €6,65 stuk
  Combineren mogelijk 
33% Korting
Wordt berekend in winkelwagen

Wat is zweten?

Het is een natuurlijk proces met een primair doel en dat is het koelen van het lichaam. Daarnaast draagt zweet bij aan het hydrateren van de huid en het zorgt er bijvoorbeeld ook voor verspreiding van feromonen. Maar laten we ons in eerste instantie op de primaire functie richten en dat is het koelen van het lichaam.
Op ons lichaam zitten 2 tot 5 miljoen zweetklieren. Deze zijn belangrijk want ze zorgen ervoor dat ons lichaam niet oververhit raakt. Je kunt van 0,5 liter tot 2 liter zweet per dag verliezen. Er zijn twee soorten zweetklieren, de eccriene- en de apocriene zweetklieren.

Zweetklieren

De eccriene zweetklieren

Deze komen voor over ons hele lichaam. Deze klieren zorgen ervoor dat de lichaamstemperatuur gereguleerd wordt. Dus als het lichaam te warm wordt dan wordt de huid nat gemaakt door zweet. Het zweet verdampt en voert daarmee warmte af waardoor afkoeling ontstaat. Je hebt vast wel eens geproefd dat zweet zout is. Zweten draagt dus ook bij om de zoutbalans van het lichaam op peil te houden.

De apocriene zweetklieren

Hiermee worden de zweetklieren bedoeld die geur en in sommige gevallen vieze zweetlucht kunnen produceren. Ze bevinden in mindere maten over het hele lichaam maar zijn vooral te vinden in de oksels, rond de anus en rond de tepels. De klier zit vaak dicht bij een haarzakje en mondt vaak uit boven de uitgang van een talgklierkanaal. Deze zweetklieren ontwikkelen zich pas op latere leeftijd en staan in relatie tot de ontwikkeling van geslachtshormonen, zo rond de pubertijd. Ze dragen mee aan de verspreiding van feromonen. Het zweet van deze klieren bevat vaak nog extra stoffen zoals eiwitten en vetzuren. Bacteriën zijn hier gek op en zodra zweet het huidoppervlak bereikt zal het door bacteriën worden omgezet in een typische zweetlucht welk niet te miskennen is.

Talgklieren

De talgklieren zorgen voor het smeren van de huid en het haar. Het helpt tegen uitdroging en irritatie. Ook zorgt het er in zekere mate voor dat je handen en voeten meer grip krijgen. Echter, bij overmatig zweten van handen of voeten kan dit effect tenietgedaan worden.

zweetklieren

Wanneer zweten we

Inspanningszweet

De gemiddelde temperatuur van een mens behoort in rust zo rond de 37 graden Celsius te zijn. Ga je sporten, dan zal je lichaamstemperatuur stijgen. Het lichaam zal dan als reactie gaan zweten. Dit zweet zal verdampen zodra het huidoppervlak wordt bereikt. En zoals wij bij natuurkunde hebben geleerd wordt tijdens verdamping warmte afgevoerd, het lichaam zal afkoelen.

Overmatig zweten/Hyperhidrosis

Veel mensen hebben last van overmatig zweten. Het lichaam begint dan te zweten zonder een van de eerdergenoemde aanleidingen. Dit kan als zeer vervelend worden ervaren of zelfs belemmerend werken tijdens de dagelijkse bezigheden.

Extreme zweetaanvallen kunnen meerdere oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak is natuurlijke aanleg. Dit kan in lichte vorm voorkomen maar kan ook hele extreme vormen aannemen. Maar er zijn ook nog gevallen met onderliggende oorzaak

Oorzaken van overmatig zweten

Infectie

Heb je een infectie, dan zal het lichaam deze bestrijden. De bestrijding van het lichaam is ook een vorm van inspanning waardoor het lichaam warmte produceert. Als reactie hierop zal het lichaam gekoeld moeten worden en gaan transpireren

Medicijnen

De meeste medicijnen hebben bijwerkingen. Een veel voorkomende bijwerking is overmatig transpireren. Dus gebruik je medicijnen en heb je tijdens het slapen last van zweten. Bekijk dan de bijsluiter of het misschien door je medicatie komt. Met name antidepressiva, slaapmiddelen of hormonale medicatie. Neem bij deze klachten contact op met je arts.

Angst / Stress

Door angst en/of stress produceert je lichaam het adrenaline. Dit zorgt er voor dat je bloeddruk stijgt en je hartslag omhoog gaat. Je lichaam werkt dus harder. Dit kan resulteren in overmatig zweten. Ontspanningsoefeningen kunnen helpen om stress te verlagen waardoor je 's nachts minder kunt gaan zweten

Hormonen

Hormonale schommelingen kunnen bij vrouwen vaak de oorzaak zijn voor nachtelijke zweetaanvallen. Dit komt door de zogenaamde opvliegers of vapeurs. Het lichaam wordt dan plots heel warm dit gaat vaak gepaard met heftige zweetaanvallen. Deze symptomen kunnen onderdrukt worden. Het beste is om hiervoor een huisarts te raadplegen.

Voeding

Kijk uit met gekruid eten en alcohol. Alcohol maakt de bloedvaten wijder waardoor warmte vrij komt. Dit zelfde geldt voor scherp eten. Met name chili dit zorgt ook voor extra warmte productie door het lichaam

Alcohol/ Drugs

Bij gebruik van alcohol en/of drugs draaien organen, met name de lever, overuren om afvalstoffen uit het lichaam te halen. Doordat de organen zo hard moeten werken ontstaan vaak heftige transpiratieaanvallen.

Te Snel Werkende Schildklier

Een te snel werkende schilklier kan tot een aantal klachten leiden. Hartkloppingen, gewichtsverlies en zweetaanvallen. In dit geval zal een arts geraadpleegd moeten worden

Hyperhydrosis kan op verschillende plaatsen van het lichaam plaatsvinden. De meest zichtbare is vaak op het voorhoofd of op de borst rug of onder de oksels (zweetplekken in kleding). Wij zullen hier enkele onder de loep nemen

Vormen van overmatige transpiratie

Okselzweet

In de volksmond ook wel eens klotsende oksels. Deze vorm van transpireren veelal gepaard met vieze geur. Er zijn ook vele middelen op de markt om dit tegen te gaan, De meest bekende is deodorant. Dit werkt enkel tegen de geur en niet tegen het transpireren.

Zweetvoeten

De naam zegt het al. Overmatig transpirerende voeten wat veelal resulteert in stinkvoeten en stinkende schoenen. Om deze geur te bestrijden kan je het beste antibacteriële middelen gebruiken voor in de schoenen.Wat te doen tegen zweetvoeten?

Zweethanden

In de volksmond: “klamme handjes”. Lijkt onschuldig maar kan zeer vervelend zijn in de sociale omgang. Bijvoorbeeld bij het schudden van handen of verminderde grip bij het stevig vastpakken van voorwerpen

Nachtzweten

Veel mensen hebben last van zweten tijdens de slaap. Een probleem waardoor je weinig nachtrust krijgt en je dus ook overdag last van hebt . Op deze pagina lees je alles over nachtzweten 

 

nachtelijk zweten

Oplossingen tegen zweten

Zweten stoppen

Zweten kan je niet stoppen. Want dit is een vitale functie van het lichaam. Als je lichaam niet in staat is om te zweten dan zou het oververhitten en dit overleef je simpelweg niet.

Zweten verminderen

Zweten en de daarbij komende geuren kan je wel verminderen. In de meeste gevallen zijn hier simpele oplossingen voor. Om te beginnen dien je te zorgen voor een goede hygiëne. Dus zorg ervoor dat je regelmatig een wasbeurt ondergaat.

Na het wassen kan je dan een aluminiumcholride houdende anti-transpirant aanbrengen. Deze zorgt ervoor dat de zweetkanalen worden afgeknepen zodat ze minder zweet doorlaten.
En probeer zoveel mogelijk synthetische kleding te vermijden. Dit ademt slecht waardoor er broei kan ontstaan wat tot overmatig transpireren en vieze geur kan leiden

Partner Van Bol.com

Deze website is gemaakt door MH.nl

cartchevron-down