Pedispray voetspray tegen zweetvoeten

Overmatig zweten
Voorkomen en Behandelen

2+1 Gratis
v.a. €6,65 stuk
  Combineren mogelijk 
33% Korting
Wordt berekend in winkelwagen

Werkt desinfecterend

Natuurlijk Huidherstel

Pakt de bron aan

Zonder geknoei met zalf

Wat is zweten?

Het is een natuurlijk proces met een primair doel en dat is het koelen van het lichaam. Daarnaast draagt zweet bij aan het hydrateren van de huid en het zorgt er bijvoorbeeld ook voor verspreiding van feromonen. Maar laten we ons in eerste instantie op de primaire functie richten en dat is het koelen van het lichaam.

Op ons lichaam zitten 2 tot 5 miljoen zweetklieren. Deze zijn belangrijk want ze zorgen ervoor dat ons lichaam niet oververhit raakt. mensen zweten ongeveer 0,5 liter tot 2 liter zweet per dag.

Overmatig zweten met klotsende oksels

Zweetklieren

Onder de huid bevinden zich verschillende klieren. Onder deze klieren bevinden zich talgklieren en zweetklieren. Er zijn twee soorten zweetklieren, de eccriene- en de apocriene zweetklieren.

De eccriene zweetklieren

Deze komen voor over ons hele lichaam. Deze klieren zorgen ervoor dat de lichaamstemperatuur gereguleerd wordt. Dus als het lichaam te warm wordt dan wordt de huid nat gemaakt door zweet. Het zweet verdampt en voert daarmee warmte af waardoor afkoeling ontstaat. Je hebt vast wel eens geproefd dat zweet zout is. Zweten draagt dus ook bij om de zoutbalans van het lichaam op peil te houden.

De apocriene zweetklieren

Hiermee worden de zweetklieren bedoeld die geur en in sommige gevallen vieze zweetlucht kunnen produceren. Ze bevinden in mindere maten over het hele lichaam maar zijn vooral te vinden in de oksels, rond de anus en rond de tepels. De klier zit vaak dicht bij een haarzakje en mondt vaak uit boven de uitgang van een talgklierkanaal.

Deze zweetklieren ontwikkelen zich pas op latere leeftijd en staan in relatie tot de ontwikkeling van geslachtshormonen, zo rond de pubertijd. Ze dragen mee aan de verspreiding van feromonen. Het zweet van deze klieren bevat vaak nog extra stoffen zoals eiwitten en vetzuren. Bacteriën zijn hier gek op en zodra zweet het huidoppervlak bereikt zal het door bacteriën worden omgezet in een typische zweetlucht welk niet te miskennen is.

Talgklieren

De talgklieren zorgen voor het smeren van de huid en het haar. Het helpt tegen uitdroging en irritatie. Ook zorgt het er in zekere mate voor dat je handen en voeten meer grip krijgen. Echter, bij overmatig zweten van handen of voeten kan dit effect tenietgedaan worden.

Oksels die overmatig zweten

Wanneer zweten we

Inspanningszweet

De gemiddelde temperatuur van een mens behoort in rust zo rond de 37 graden Celsius te zijn. Ga je sporten, dan zal je lichaamstemperatuur stijgen. Het lichaam zal dan als reactie gaan zweten. Dit zweet zal verdampen zodra het huidoppervlak wordt bereikt. En zoals wij bij natuurkunde hebben geleerd wordt tijdens verdamping warmte afgevoerd, waardoor het lichaam zal afkoelen.

Overmatig zweten/Hyperhidrosis

Iedereen zweet, de een wat meer dan de ander Maar sommige mensen zweten zoveel dat je kunt spreken van overmatig zweten. Het lichaam begint dan te zweten zonder een duidelijke oorzaak.

Dit vele zweten kan als zeer vervelend worden ervaren of zelfs belemmerend werken tijdens de dagelijkse bezigheden. Ook kan het leiden tot een geïrriteerde huid of psychische klachten waaronder verminderd zelfvertrouwen.

Dit soort extreme zweetaanvallen kan meerdere oorzaken hebben. De meest voorkomende onderliggende oorzaak is natuurlijke aanleg. Dit kan in lichte vorm voorkomen maar kan ook hele extreme vormen aannemen.

Oorzaken van overmatig zweten

Angst / Stress

Door angst en/of stress produceert je lichaam het adrenaline. Dit zorgt er voor dat je bloeddruk stijgt en je hartslag omhoog gaat. Je lichaam werkt dus harder.

Dit kan resulteren in overmatig zweten. Ontspanningsoefeningen kunnen helpen om stress te verlagen waardoor je het overmatig zweten zult tegengaan

Voeding

Kijk uit met gekruid eten. Scherp eten maakt maakt de bloedvaten wijder waardoor warmte vrij komt. Denk hierbij aan sambal of andere pepers, dit zorgt ook voor extra warmte productie door het lichaam en kan overmatig zweten als gevolg hebben

Alcohol/ Drugs

Bij gebruik van alcohol en/of drugs draaien organen, met name de lever, overuren om afvalstoffen uit het lichaam te halen.

Doordat de organen zo hard moeten werken ontstaan vaak een heftige tegenreactie van het lichaam, ook wel een kater genaamd. Ook dit lokt overmatig zweten uit.

Medische oorzaak

Het kan ook zijn dat de productie van overmatig zweet een medische oorzaak heeft. Het is daarom in sommige gevallen raadzaam om een arts te raadplegen. In veel gevallen zal deze dan aluminiumchloride voorschrijven.

Enkele medische oorzaken kunnen zijn:

Hormonen

Hormonale veranderingen kunnen bij vrouwen vaak de oorzaak zijn voor nachtelijke zweetaanvallen. Dit komt door de zogenaamde opvliegers of vapeurs. Het lichaam wordt dan plots heel warm dit gaat vaak gepaard met heftige zweetaanvallen.

Deze symptomen kunnen onderdrukt worden met medicatie. Het beste is om hiervoor een huisarts te raadplegen.

Infectie

Heb je een infectie, dan zal het lichaam deze bestrijden. De bestrijding van de infectie is voor het lichaam ook een vorm van inspanning waardoor het lichaam warmte produceert.

Als reactie hierop zal het lichaam gekoeld moeten worden het gaat zweten.

Medicijnen

Bepaalde medicijnen hebben bijwerkingen. Een veel voorkomende bijwerking is overmatig zweten. Dus gebruik je medicijnen en heb je tijdens het slapen last van zweten, bekijk dan de bijsluiter of het misschien door je medicatie komt.

Met name antidepressiva, slaapmiddelen of hormonale medicatie. Neem bij deze klachten contact op met je arts.

Te Snel Werkende Schildklier

Een te snel werkende schilklier kan tot een aantal klachten leiden. Hartkloppingen, gewichtsverlies en zweetaanvallen. omdat dit hier om een medische oorzaak gaat zal een arts geraadpleegd moeten worden. Deze kan dan bepaalde medicijnen voorschrijven .

Hyperhydrosis (overmatig zweten) kan op verschillende plaatsen van het lichaam plaatsvinden. De meest zichtbare is vaak op het voorhoofd of op de borst rug of onder de oksels (zweetplekken in kleding). Wij zullen hier enkele onder de loep nemen

Vormen van overmatige transpiratie

Okselzweet

In de volksmond ook wel eens klotsende oksels. Deze vorm van overmatig zweten gaat veelal gepaard met onaangename geur. Er zijn ook vele middelen op de markt om dit tegen te gaan, De meest bekende is deodorant. Dit werkt enkel tegen de geur en niet tegen het transpireren.

Wat te doen tegen stinkende oksels

In eerste instantie is persoonlijke hygiëne belangrijk om geur te voorkomen. Een antiperspirant kan hierbij helpen om overmatig zweten en geur te verminderen.

Zweetvoeten

De naam zegt het al. Overmatig transpirerende voeten wat veelal resulteert in stinkvoeten en stinkende schoenen. Om deze geur te bestrijden kan je het beste antibacteriële middelen gebruiken voor in de schoenen. Wat te doen tegen zweetvoeten?

Hierbij het advies: draag luchtige schoenen, katoenen sokken en/of loop veel op blote voeten om vervelende geurtjes te voorkomen. Tevens kunnen zweetvoeten bijdragen aan huidproblemen aan de voeten en beschadigingen veroorzaken. Ook kan dit ervoor zorgen dat er eeltgroei plaatsvind op plekken waar dat niet wenselijk is.

Zweethanden

In de volksmond: “klamme handen”. Lijkt onschuldig maar kan zeer vervelend zijn in de sociale omgang. Bijvoorbeeld bij het schudden van handen of verminderde grip bij het stevig vastpakken van voorwerpen

Wat te doen tegen zweethanden?

Handen regelmatig wassen kan helpen. Koud- of warmwater, dit kan per persoon verschillen. Voor de handen kan je ook een antiperspirant gebruiken zodat er minder zweetafscheiding plaatsvindt

Nachtzweten

Veel mensen hebben last van zweten tijdens de slaap. Een probleem waardoor je weinig nachtrust krijgt en je dus ook overdag last van hebt . Op deze pagina lees je alles over nachtzwetenen wat te doen bij overmatig zweten.

Oplossingen tegen zweten

Zweten stoppen

Zweten kan je niet stoppen. Want dit is een vitale functie van het lichaam. Als je lichaam niet in staat is om te zweten dan zou het oververhitten en dit overleef je simpelweg niet.

Wat te doen bij overmatig zweten

Zweten en de daarbij komende geuren kan je wel verminderen. In de meeste gevallen zijn hier simpele oplossingen voor. Om te beginnen dien je te zorgen voor een goede hygiëne. Dus zorg ervoor dat je regelmatig een wasbeurt ondergaat.

Na het wassen kan je dan een aluminiumchloride houdende antiperspirant aanbrengen. Deze zorgt ervoor dat de zweetkanalen worden afgeknepen zodat ze minder zweet doorlaten. Probeer daarbij zoveel mogelijk synthetische kleding te vermijden. Dit ademt slecht waardoor er broei kan ontstaan wat tot overmatig transpireren en vieze geur kan leiden

Dagelijks wassen is belangrijk om de geur van zweet tegen te gaan en bovendien is het gewoon fijn om fris voor de dag te komen.
Zorg met name dat je oksels en voeten goed schoonhoudt omdat dit de plekken zijn waar onaangename luchtjes snel merkbaar worden

Na het wassen kan je dan een aluminiumchloride houdende deodorant of antiperspirant aanbrengen. Deze zorgt ervoor dat de zweetkanalen worden afgeknepen zodat ze minder zweet doorlaten. Breng dit aan op overmatig zwetende lichaamsdelen zoals oksels en voeten.

 

Probeer zoveel mogelijk synthetische kleding te vermijden. Dit ademt slecht waardoor er broei kan ontstaan wat tot overmatig transpireren en vieze geur kan leiden

PediSpray®
Stopt overmatige transpiratie

PediSpray® zorgt dat voeten minder zweet afscheiden waardoor ze droger blijven. Hierdoor krijgt schimmel minder kans zich te ontwikkelen.

Geschikt voor dagelijks gebruik. Indien het transpireren voldoende is verminderd dan volstaat één enkele onderhoudsbehandeling per week.

 • Webwinkelkeur
  Marjo v Stelten
  Dit is een super product eindelijk iets gevonden voor stinkende voeten en schoenen

  Rating
   5
  /
  5
 • Webwinkelkeur
  Derek de Wit
  Snelle levering en goede pro actieve service (snel telefonisch contact toen twee artikelen na elkaar besteld waren: die konden in 1 bestelling en een extra product voor de porto restitutie)
  Rating
   4.8
  /
  5
 • Webwinkelkeur
  R. Haak
  Top spul, eerste dag dacht ik het werkt niet trok ff de schoenen uit, tweede keer trok ik ze uit en niks geen vieze lucht meer, raad het echt aan
  Rating
  4.7
  /
  5
 • logo thuisarts
 • logo gezondbezig
 • logobergwijzer putjeszolen
 • Partner Van Bol.com

Deze website is gemaakt door MH.nl

cartchevron-down