Eelt op voeten zelf verwijderen

Als je ooit last hebt gehad van harde, ruwe huid op je voeten, ben je niet de enige. We hebben het over eelt op voeten, mensen hebben deze eeltplekken al sinds de oudheid. Velen van ons maken overuren. Als dat gebeurt, wordt de huid op onze zolen dikker om zich te beschermen tegen overmatige wrijving en druk. Dat is wanneer eelt ontstaat.

Tegenwoordig zijn er tal van mogelijkheden om eelt te behandelen – van eenvoudige huismiddeltjes tot intensievere behandelingen zoals een professionele pedicure. Maar zoals bij elke huidaandoening loont het om eerst te weten waar je mee te maken hebt voordat je met scherpe mesjes en puimsteentjes aan de slag gaat.

In deze blogpost gaan we dieper in op eelt en overtollig eelt – wat het is, waarom het op je huid verschijnt en hoe je het kunt voorkomen – en bespreken we de beste manieren om het veilig thuis of met professionele hulp te verwijderen.

We bespreken ook welke producten en hulpmiddelen je kunt gebruiken om overtollig eelt te verwijderen en waarom het belangrijk is om dit gevoelige deel van je lichaam voorzichtig aan te pakken.

Wat is eelt?

Als je ooit naar de onderkant van je voeten hebt gekeken, heb je misschien dikke, verharde stukken huid gezien – dat is eelt. Eelt is een ophoping van collageen en keratine, die meestal ontstaat door veelvuldige wrijving, druk of irritatie. Het kan ook komen door een droge huid of door te strakke schoenen.

Het is belangrijk op te merken dat eelt niet iets is om je zorgen over te maken; het is een natuurlijk onderdeel van de reactie van de huid op het dagelijks leven. Het kan je voeten zelfs beschermen tegen verder letsel. Maar als deze eeltlaag dikker of pijnlijk wordt, moet je misschien stappen ondernemen om het overtollige eelt te verwijderen.

Symptomen van eelt

Eelt ontstaat meestal door overmatige druk op de voeten om te lopen of te staan. Onderliggend hieraan is veelal een verkeerd schoeisel of een verkeerde stand van de voet als gevolg van platvoeten of overpronatie. Wanneer je last hebt van eelt, zie je een verhoorning waar de huid, hard lelijk en ruw aanvoelt. Soms vormt zich een korstige, dikke laag die donkere vlekken heeft en jeukt. Als u geen behandeling ondergaat, kan eelt in veel gevallen pijnlijk en moeilijk te verwijderen of te behandelen zijn. Daarnaast kan eelt scheuren en leiden tot voetkloven of hielkloven welk zeer pijnlijk kunnen zijn .

Overtollig eelt verwijderen

Om eelt op de juiste manier te verwijderen, is het belangrijk om de symptomen goed in de gaten te houden. Wacht niet tot het ergste gebeurt – als je eerste symptomen zoals pijn bij het lopen of staan begint, moet je direct actie ondernemen!

Zelf eelt verwijderen met vijl of rasp

Als je op zoek bent naar een effectieve manier om thuis overtollig eelt van je voeten te verwijderen, is een vijl of rasp misschien precies wat je nodig hebt. Voordat je begint, zijn hier een paar tips om in gedachten te houden:

Zorg ervoor dat je een vijl of rasp kiest die speciaal is ontworpen om eelt veilig te verwijderen. Deze gereedschappen zijn meestal gemaakt van metaal, met een grof oppervlak dat voorzichtig en effectief laagjes dode huid verwijdert.
Was en droog je voeten zorgvuldig voordat je begint. Dit helpt de verspreiding van bacteriën of andere verontreinigingen te voorkomen.
Begin met de vijl of rasp voorzichtig over het verdikte huid (eelt) te wrijven. Ga met een cirkelvormige beweging in één richting.
Gebruik na een paar minuten vijlen een puimsteen om het gebied verder glad te maken. Dit helpt de dikte van het eelt te verminderen, waardoor het in de toekomst gemakkelijker te behandelen is.
Heb je ook last van een droge huid? Gebruik een vocht inbrengende lotion om het gebied te voeden, en breng indien nodig verband aan of bescherm het gebied met schoeisel.

Door deze stappen te volgen, kun je thuis effectief en veilig eelt weghalen. Als je dit regelmatig doet, kun je de ernst van je eelt verminderen en voorkomen dat het in de toekomst terugkomt. Voor hardnekkig eelt, of voor eelt dat niet reageert op thuisbehandeling, kun je overwegen naar een arts of podotherapeut te gaan voor een meer gespecialiseerde behandeling.

Eelt op je voeten verwijderen met vijl

Huid verstevigen met kamferspiritus

Met kamferspiritus of PediSpray® kan je je voeten behandelen om de huid te verstevigen waardoor voetblaar en eeltvorming voorkomen kunnen worden. PediSpray bevat kamferspiritus wat verstevigend werkt voor de huid en daarnaast helpt het tegen zweetvoeten. De voeten blijven in betere conditie en er treedt minder eeltvorming op.

Hoe te gebruiken:

  1. Maak de voeten schoon met warm water aangevuld met een neutraal wasmiddel
  2. Dep de voeten droog en spuit daarna de voeten in met PediSpray
  3. Wrijf het goed in tot het volledig is ingetrokken
  4. Herhaal dit twee keer per dag, dagelijks
  5. Blijf zo regelmatig mogelijk doorgaan met behandelen voor het beste resultaat

Likdoorn als gevolg van eelt

Likdoorns worden vaak veroorzaakt door eelt, omdat eeltplekken langdurige druk en wrijving op de huid voelen. Als er grote hoeveelheden eelt op de voeten van een persoon voorkomen, kan dat de kans op het ontwikkelen van likdoorns vergroten.

Er zijn verschillende manieren om een likdoorn zelf te verwijderen. Een voorbeeld is het gebruik van een likdoornpleister. Zit de likdoorn op een moeilijk bereikbare plek , dan is het raadzaam om naar je plaatselijke pedicure te gaan.

Overtollig eelt laten verwijderen door een pedicure

Als je last hebt van eelt op moeilijk bereikbare plekken, weet je hoe irritant dit kan zijn. Je hebt misschien al geprobeerd om het te verwijderen op eigen kracht, maar dat kan een pijnlijke, tijdrovende en frustrerende ervaring zijn. Gelukkig is er een betere optie – ga naar een pedicure voor eelt-verwijdering van je voeten.

Een pedicure heeft speciale tools en methoden die ze kunnen gebruiken om je voeten zo goed mogelijk te behandelen. Bovendien kunnen ze je ook advies geven over hoe je je voeten kunt onderhouden om ervoor te zorgen dat het probleem niet terugkomt.

Eelt verwijderen door pedicure

Wat te doen tegen eelt voeten

Overtollig eelt op je voeten voorkomen is vaak een stuk makkelijker dan het verwijderen ervan. Hier zijn enkele tips die je kunt volgen om eelt voeten te voorkomen en om zachte mooie voeten te behouden:

lauw water

Gebruik lauw water voor je handen en voeten bij het wassen. Tegenwoordig wordt vaak aangeraden om warm water te gebruiken om te schoonmaken, maar dit kan je huid uitdrogen wat leidt tot meer eeltvorming

Creme

Gebruik een vocht inbrengende crème of lotion voor je handen en voeten. Dit helpt de huid zacht en soepel te houden, waardoor er minder kans op eeltvorming is.

Beschermend schoeisel

Draag altijd beschermend schoeisel als je buitenshuis bent. Voorkom slecht passende schoenen Zorg ervoor dat het schoeisel goed aansluit, niet te ruim en niet te krap want dit kan in beide gevallen eelt veroorzaken

Periodiek verzorging

Voer periodieke verzorging uit om harde huid of overtollige of dode huidcellen te verwijderen. Als de eelt plekken moeilijk bereikbaar zijn, overweeg dan om ze door een pedicure te laten verwijderen.


Aanbevolen producten

Scholl Velvet Smooth

Elektrische eelt verwijderaar voor de Harde Huid met verwisselbare roller. Zelfs de meest harde huid wordt weer glad en zacht.

Gehwol Voetbad tegen eeltknobbels

Verzorg je pijnlijke, vermoeide, branderige of transpirerende voeten met een ontspannend Gehwol Voetbad. Kom tot rust na een lange, drukke dag.

Ontdek de voordelen:
•Bevordert de doorbloeding
•Verrijkt met natuurlijke etherische oliën
•Maakt eelt en knobbels weker

Conclusie

Kortom, eelt verwijderen kan soms eenvoudig maar kan ook een lastig proces zijn en het is belangrijk de juiste hulpmiddelen en technieken te gebruiken om geen verdere schade te veroorzaken. Hoewel er verschillende huismiddeltjes bestaan om de groei van eelt te verminderen en te voorkomen, is het essentieel om een professional te raadplegen als de aandoening aanhoudt. Je voeten verzorgen is belangrijk, en met de juiste zorg en onderhoud kun je ze gezond en eelt-vrij houden!


Eelt verwijderen - Oma weet raad - faq

De meest voorkomende reden voor de vorming van eelt is slecht passend schoeisel. Zorg er daarom voor dat schoenen niet te strak en niet te ruim zitten

Deze website is gemaakt door MH.nl

cartchevron-down