Eelt op voeten voorkomen en behandelen

Als je ooit last hebt gehad van harde, ruwe huid op je voeten, ben je niet de enige. We hebben het over eelt op voeten, mensen hebben deze eeltplekken al sinds de oudheid.

In dit artikel delen we belangrijke informatie over eelt, hoe het ontstaat en de beste manieren om het te verwijderen en te voorkomen.

Inhoud

Eelt op voeten verwijderen

Het verwijderen van eelt kan soms een hele klus lijken, maar met de juiste aanpak en zorgvuldige maatregelen kun je je voeten weer soepel en gezond laten aanvoelen.

Of je nu worstelt met hardnekkig eelt, eeltpitten of eeltknobbels, hier vind je waardevol advies om je voeten de aandacht te geven die ze verdienen.

Wat is eelt?

Eelt is eigenlijk een soort beschermend schild dat je huid vormt op plekken waar veel druk en wrijving is, zoals je voeten. Je kunt het zien als een natuurlijke manier van je huid om zichzelf te versterken.

Onder je voeten zit normaal gesproken een dun laagje eelt dat fungeert als een soort kussentje om je huid te beschermen tegen de dagelijkse slijtage.

Hoe ontstaat eelt?

Eelt ontstaat wanneer je huidcellen sneller worden aangemaakt dan dat ze normaal worden afgeschilferd. Dit gebeurt als reactie op herhaalde druk en wrijving op een specifiek gebied

De opperhuid, de buitenste laag van je huid, reageert hierop door meer cellen te produceren en zichzelf te verdikken. Dit verdikte gebied staat bekend als eelt.

Eelt door externe factoren

Het is belangrijk om te begrijpen dat bepaalde factoren eeltvorming kunnen verergeren. Het dragen van nauw schoeisel dat druk uitoefent op specifieke plekken van je voeten kan bijvoorbeeld eelt veroorzaken.

Ook als je last hebt van voet vergroeiing kan dit leiden tot overmatige druk op bepaalde delen van je voeten en daardoor tot eeltvorming.

Bovendien kunnen zweetvoeten, die vaak gepaard gaan met vochtige omstandigheden, de kans op eelt vergroten. Het vocht verzacht de huid en kan leiden tot meer wrijving en druk, waardoor eelt gemakkelijker ontstaat.

Symptomen van eelt

Eelt is te herkennen aan de verharding en gele kleur van de huid.

Het ontstaat meestal door overmatige druk op de voeten. Onderliggend hieraan is veelal een verkeerd schoeisel of een verkeerde stand van de voet als gevolg van platvoeten of overpronatie.

Het kan ongemakkelijk aanvoelen tijdens het lopen. Daarnaast kan eelt scheuren en leiden tot voetkloven of hielkloven welk zeer pijnlijk kunnen zijn.

Likdoorn als gevolg van eelt

Een likdoorn, ook wel eksteroog genoemd, is een plaatselijke verdikking van de huid die ontstaat als gevolg van herhaalde druk of wrijving. Ze komen vaak voor op de voeten, met name op de bovenkant van de tenen of op de zijkanten van de voetzool.

Likdoorns worden vaak verward met eelt, maar ze zijn eigenlijk verschillend. Een likdoorn is als een klein, rond, verheven stukje huid dat naar binnen groeit, terwijl eelt een verdikking van de bovenste huidlaag is.

Er zijn verschillende manieren om een likdoorn te verwijderen, zoals het gebruik van een likdoornpleister. Maar als de likdoorn op een lastig bereikbare plek zit, is het raadzaam om naar een professionele pedicure te gaan.

Zelf eelt verwijderen

Als je op zoek bent naar een effectieve manier om thuis overtollig eelt van je voeten te verwijderen, is een vijl of rasp misschien precies wat je nodig hebt. Voordat je begint, zijn hier een paar tips om in gedachten te houden:

Zorg ervoor dat je een vijl of rasp kiest die speciaal is ontworpen om eelt veilig te verwijderen. Deze gereedschappen zijn meestal gemaakt van metaal, met een grof oppervlak dat voorzichtig en effectief laagjes dode huid en dode huidcellen verwijdert.

Voordat je begint met het verwijderen van eelt, zorg ervoor dat je de volgende benodigdheden bij de hand hebt:

  • Warm water: Een kom met warm water om je voeten in te weken.
  • Zeep: Een milde zeep om je voeten te reinigen.
  • Een eeltvijl of puimsteen: Dit zijn essentiële hulpmiddelen om eelt te verwijderen.
  • Handdoek: Om je voeten droog te deppen na het weken.
  • Voetencrème: Een vochtinbrengende crème om je voeten te hydrateren na de behandeling.

Voeten Weken

Begin met het vullen van een kom met warm water. Zorg ervoor dat het water warm is, maar niet te heet. Voeg wat milde zeep toe aan het water. Laat je voeten ongeveer 10-15 minuten weken. Dit zal je huid verzachten en het eelt gemakkelijker te verwijderen maken.

Reinigen en Afdrogen

Na het weken, gebruik een milde zeep om je voeten grondig te wassen. Verwijder eventuele vuil en zeepresten. Droog je voeten zachtjes af met een handdoek. Zorg ervoor dat je voeten volledig droog zijn voordat je verdergaat.

Eelt Verwijderen

Dit is het belangrijkste deel van de procedure. Gebruik een eeltvijl of puimsteen om voorzichtig het eelt te verwijderen. Werk in een lichte, neerwaartse beweging en oefen niet te veel druk uit om te voorkomen dat je de gezonde huid beschadigt.

Blijf zachtjes vijlen totdat je merkt dat het eelt begint te verdwijnen. Wees geduldig; het kan even duren.

Voeten Hydrateren

Na het verwijderen van het eelt, is het belangrijk om je voeten goed te hydrateren. Breng een voetencrème aan om je huid zacht en soepel te houden. Masseer de crème in je voeten, inclusief de gebieden waar je eelt hebt verwijderd.

Hardnekkig eelt verwijderen door een pedicure

Eelt op moeilijk bereikbare plekken kan behoorlijk vervelend zijn. Je hebt wellicht geprobeerd het zelf te verwijderen, maar dat kan pijnlijk en frustrerend zijn.

Gelukkig is er een betere optie: ga naar een pedicure voor professionele eeltverwijdering van je voeten.

Een pedicure beschikt over speciale tools en methoden om je voeten effectief te behandelen. Bovendien kunnen ze je adviseren over hoe je je voeten kunt verzorgen om herhaling te voorkomen.

Je vind een pedicure op pedicure.nl

Kortom, eelt verwijderen kan soms eenvoudig maar kan ook een lastig proces zijn en het is belangrijk de juiste hulpmiddelen en technieken te gebruiken om geen verdere schade te veroorzaken.

Hoewel er verschillende huismiddeltjes bestaan om de groei van eelt te verminderen en te voorkomen, is het essentieel om een professional te raadplegen als de aandoening aanhoudt.

Je voeten verzorgen is belangrijk en met de juiste zorg en onderhoud kun je ze gezond en eelt-vrij houden!

 
         

Wat veroorzaakt eelt op de voeten?

 
    
                                         

Eelt ontstaat door overmatige druk en wrijving op bepaalde huidgebieden, waardoor de huid verdikt.

                
 
 
         

Is eelt zelf te verwijderen?

 
    
                                         

Hoewel het mogelijk is om eelt zelf te verwijderen met een eeltvijl, is het raadzaam om professionele hulp te zoeken om schade te voorkomen.

                
 
 
         

Wat zijn symptomen van eeltvorming?

 
    
                                         

Eelt veroorzaakt verharding en gele verkleuring van de huid, vaak gepaard met ruwheid en ongemak tijdens het lopen.

                
 
 
         

Hoe kun je eeltvorming voorkomen?

 
    
                                         

Je kunt eeltvorming verminderen door regelmatige hydratatie, goed passende schoenen en het vermijden van overmatige druk op je voeten.

                
 
 
         

Zijn er risicofactoren voor eeltvorming?

 
    
                                         

Ja, risicofactoren zijn onder andere overgewicht, verkeerde voetstanden, slecht passende schoenen, droge huid en bepaalde medische aandoeningen.

                
 
 
         

Is eeltvorming schadelijk?

 
    
                                         

Matige eeltvorming is normaal en beschermend. Overmatige eeltvorming kan echter leiden tot pijn, likdoorns en kloven.

                
 
 
         

Hoe vaak moet ik naar de pedicure voor eeltverwijdering?

 
    
                                         

Het wordt aanbevolen om professionele hulp te zoeken

                
 
 
         

Eelt voorkomen met Kamfer

 
    
                                         

Met kamferspiritus of PediSpray® kan je je voeten behandelen om de huid te verstevigen waardoor voetblaar en eeltvorming voorkomen kunnen worden.

PediSpray bevat kamferspiritus wat verstevigend werkt voor de huid en daarnaast helpt het tegen zweetvoeten. De voeten blijven in betere conditie en er treedt minder eeltvorming op.