Wat is een voetblaar?
Een voetblaar ontstaat door wrijving en druk op de huid. Dit kan gebeuren als je schoenen niet goed passen of als je veel loopt. Voetblaren kunnen erg pijnlijk zijn en lastig te voorkomen. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kan doen om de kans op blaren te verminderen.
Beginnende blaar behandelen
Bij een beginnende blaar kun je de beschadigede huid of blaar tijdelijk afschermen met een blarenpleister. Als de blaar al gevorderd is, kun je deze en de omgeving schoonmaken met stromend water of ontsmettingsmiddel.
Een bestaande voetblaar behandelen
Heb je één of meerdere blaren opgelopen dan is het van belang om deze goed te verzorgen.
Blaar doorprikken?
Het liefst niet, probeer een blaar zolang mogelijk in tact te houden. Een blaar is een natuurlijk beschermingsmechanisme wat helpt infectie te voorkomen. Dus het liefst houdt je een blaar dicht voor een snellere blaar genezingstijd
Pijnlijke blaar toch doorprikken
Is een blaar pijnlijk en zorgt deze voor zwelling dan kan het in sommige gevallen toch nodig zijn om deze door te prikken. ga dan als volgt te werk:
- Werk hygiënisch en veilig.
- Maak de blaar en omgeving schoon met stromend water of ontsmettingsmiddel.
- Gebruik een steriele blaarprikker (bloedlancet) of een naald (uit de naaidoos) die ontsmet is met ontsmettingsalcohol.
- Prik de huid op twee plaatsen door aan de basis van de blaar.
- Druk met een gaasje de blaar voorzichtig leeg.
- Zorg dat de gebruikte naald of blarenprikker veilig wordt weggeborgen of weggegooid wordt.
Dek de blaar af met een wondpleister of een steriel niet-verklevend kompres en zet dit kompres vast met een kleefpleister of fixatiepleister.
Is de blaar open? Maak dan de wond schoon en dek deze af met steriel verband of een pleister. Zorg dat het verband ruim over de blaar zit, er geen plooien in zitten en het niet kan schuiven. Na een dag kan het verband vervangen worden.
Een open voetblaar behandelen
Is de blaar opengescheurd? Maak deze dan schoon en gebruik een steriel schaartje zodat je de losgekomen huid kunt wegknippen. Vervolgens de wond goed reinigen en dek deze af met steriel verband of een beschermende wondpleister.
Zorg ervoor dat het verband ruim over de blaar zit en niet kan verschuiven omdat hierdoor lelijke wond kan ontstaan. Vervang het verband dagelijks om infectie te voorkomen
Voetblaren voorkomen? Dit moet je weten!
Voel je een blaar opkomen. Probeer deze dan zo snel mogelijk af te plakken met een blarenpleister en indien mogelijk draag ander schoeisel.
Voetblaren voorkomen begint vaak bij het dragen van schoenen die de juiste maat en ondersteuning bieden. Kies voor schoenen met een goede pasvorm, die je voet bedekken en niet knellen of slepen.
Vermijd dunne sokken of andere materialen die druk of wrijving veroorzaken – kies liever voor dikkere stoffen zoals katoen of wol.
Zorg dat voeten droog zijn. Natte voeten huid is kwetsbaar en vatbaar voor blaren. Dus heb je last van zweetvoeten gebruik een anti-perspirant zoals PediSpray®
Een oud en bekend middel is Kamferspiritus. Kamferspiritus maakt de huid van je voeten wat harder waardoor deze beter belastbaar is en de kans op blaren kleiner wordt.
PediSpray® bevat kamfer wat helpt de huid te verstevigen. Nog een extra reden om dit middel preventief te gebruiken
Zorg dat je schoenen droog blijven door ze na elk gebruik goed te luchten. Mocht je toch voetblaren oplopen, zorg er dan voor dat je ze regelmatig schoonhoudt om infectie te voorkomen.
Als je last hebt van pijn, probeer dan een pleister aan te brengen om irritatie te verminderen. En als je veel loopt of staat, neem dan regelmatig rustpauzes om de druk op je voeten te helpen verlichten!
Schoenen te krap en last van blaren? Misschien helpt deze truc
Trek je nieuwe schoenen aan met je dikste paar sokken en verwarm de knellende plekken met een föhn. Deze plekken zorgen voor wrijving, waardoor blaren kunnen ontstaan. Houd de schoenen aan totdat ze volledig zijn afgekoeld.
Door de warmte zet het materiaal op de krappe plekken uit, waardoor je nieuwe schoenen ineens als gegoten zitten.