Likdoorn
Wat te doen?

Likdoorn wat te doen
2+1 Gratis
v.a. €6,65 stuk
  Combineren mogelijk 
33% Korting
Wordt berekend in winkelwagen

Wat is een likdoorn precies?

Een likdoorn ontstaat op plaatsen waar er sprake is van constante druk of wrijving. Bijvoorbeeld onder de bal van de voet of tussen de tenen. Een likdoorn is een ophoping van eelt dat door de aanwezige druk naar binnen groeit. De pijn wordt veroorzaakt doordat de eeltpit op het weefsel en de zenuwen drukt.

De huid rondom de likdoorn is verhard en heeft een geelachtige kleur. Soms worden likdoorns aangezien voor voetwratten. Echter heeft de kop van een wrat vaak zwarte puntjes, veroorzaakt door de bloedvaatjes. Bij een likdoorn, of ook wel clavus genoemd, is dat niet het geval.

 

Wat zijn de symptomen van een likdoorn en hoe laat je dit behandelen?

Een likdoorn wordt ook wel een eeltpit of eksteroog genoemd. De aandoening is zeer pijnlijk, zeker als er druk wordt uitgeoefend op de plaats waar de eeltpit zich bevindt. Bijvoorbeeld tijdens het lopen of het dragen van schoenen. Het is een ophoping van eelt. Deze plek dringt door tot in de zachte weefsels van de voet. Een likdoorn groeit veelal als een punt naar binnen. Ze komen veel voor onder de voet, maar ook tussen of op de tenen.

 

Likdoorn op voet logo

Likdoorn 
Zelf verwijderen

Dit kan in veel gevallen gedaan worden met een likdoorntool

Een likdoorn herkennen: met welke soort heb je te maken?

Er bestaan wel 5 verschillende soorten likdoorns. De pedicure kan je precies vertellen om welke soort likdoorn het gaat. Je kunt namelijk te maken hebben met een harde of een zachte eeltpit. Ook kan de pijn worden veroorzaakt door eeltpitten die zijn vergroeid met bloedvaten of zenuwen. In elk geval voorziet een medische pedicure je van het juiste advies.

Likdoorns die zelf of door een pedicure behandeld kunnen worden

● Clavus likdoorn: dit is de meest voorkomende soort. Hij kan ontstaan onder of op de voet. Ook komt de clavus veel voor tussen de tenen. Het is een ophoping van eelt dat in een punt naar binnen groeit. Deze eeltpitten of likdoorns ontstaan door een constante druk of wrijving. Bijvoorbeeld door het dragen van te smalle schoenen.

● Zachte likdoorn: deze heeft een zachte structuur en wordt ook wel clavus interdigitalis genoemd. Een zachte likdoorn bevindt zich meestal tussen de tenen waar de huid zachter is. In tegenstelling tot een reguliere likdoorn, is deze vooral wit van kleur maar niet minder pijnlijk. Ook deze soort wordt veroorzaakt door druk. Bijvoorbeeld omdat de schoenen te weinig ruimte bieden aan de tenen of omdat de stand afwijkt.

● Zaadlikdoorn: een zaadlikdoorn veroorzaakt geen pijn en is qua omvang een stuk kleiner dan een gewone likdoorn. Deze soort komt vaak voor onder de voet. Zeker wanneer er sprake is van een extreem droge huid of overmatige eeltvorming. Een zaadlikdoorn kan ontstaan zonder dat er sprake is van druk of wrijving.

Likdoorns waarvoor een doorverwijzing nodig is:

● Vasculaire likdoorn: als de pedicure vaststelt dat de pijn wordt veroorzaakt door een vasculaire vergroeiing, dan is een doorverwijzing naar een medisch specialist noodzakelijk. Dat komt omdat de likdoorn is vergroeid met de bloedvaten die zich in de huid bevinden.

● Neurovasculaire likdoorn: ook als het gaat om een neurovasculaire vergroeiing zal de pedicure zorgen voor een doorverwijzing. Deze likdoorns of eeltpitten zijn niet alleen vergroeid met bloedvaatjes, maar ook met zenuwen. Ze moeten, net zoals dit bij vasculaire likdoorns het geval is, worden behandeld met een chemische pakking.

Hoe wordt een likdoorn veroorzaakt en wat zijn de symptomen?

Afhankelijk van de soort likdoorn, worden ze in veel gevallen veroorzaakt door druk. Dat kan komen door het dragen van nauwsluitende schoenen zoals pumps of naaldhakken. Ook te kleine schoenen kunnen een likdoorn veroorzaken. Draag daarom schoenen in de juiste schoenmaat

Daarnaast kan een likdoorn ook ontstaan wanneer de voet of tenen worden blootgesteld aan druk door een verkeerde stand.

In eerste instantie zijn pijn onder de voet, tussen of op de tenen mogelijke symptomen van een eeltpit of likdoorn. Onder de voet bevindt zich een verharde plek die doorgaans geel of zelfs bruin van kleur is. De doorsnede varieert van 1 tot enkele millimeters. Als het gaat om een zachte likdoorn, dan kan deze ook worden verward met een voetwrat. Echter is de kop van een wrat vaak voorzien van zwarte puntjes. Een zachte likdoorn veroorzaakt pijn bij druk van bovenaf.

Een likdoorn laten behandelen door een medisch pedicure

Een likdoorn of eeltpit kun je niet zelf verwijderen. Het is dus verstandig om bij pijnklachten direct een afspraak te maken bij een medisch pedicure. De behandeling bestaat uit het verwijderen van de likdoorn door middel van frezen en snijden. Nadat de eeltpit succesvol is verwijderd neemt de pijn af. Heb je vaker last van likdoorns onder de voet of tussen de tenen? Dan zal de pedicure tevens de oorzaak daarvan onderzoeken en je voorzien van een persoonlijk advies.

 

Deze website is gemaakt door MH.nl

cartchevron-down