Hielkloven
Wat te doen?

2+1 Gratis
v.a. €6,65 stuk
  Combineren mogelijk 
33% Korting
Wordt berekend in winkelwagen

Kloven in de voet: wat zijn de oorzaken en hoe kun je voetkloven/hielkloven laten behandelen?

Kloven in de voet zijn pijnlijk, zeker als de barsten en scheuren wat dieper zijn. Voetkloven worden ook wel rhagaden genoemd. Ze komen voor op en onder de voet, maar ook aan de zijkanten en ter hoogte van de hielen. We spreken dan over hielkloven. Maar wat zijn kloven in de voet eigenlijk? Hoe worden ze veroorzaakt en wat zijn de symptomen? Kloven in de voet kun je laten behandelen door een pedicure. Met een preventieve behandeling kun je deze pijnlijke voetkloven tevens voorkomen.

Wat zijn rhagaden of voetkloven?

Voetkloven zijn barsten in de huid van de voet. De buitenste rand is verhard, terwijl de huid aan de binnenzijde van de kloven uiterst dun is. De huid kan door een verminderde elasticiteit nog verder scheuren. Kloven in de voet kunnen dan zelfs gaan bloeden. Een kloof of scheur kan ook zacht van structuur zijn. Ze bevinden zich dan vaak tussen de tenen en worden ook wel fissuren genoemd. Een fissuur tussen de tenen kent een andere oorzaak dan kloven in de voet. Deze wondjes kunnen ontstaan als de huid tussen de tenen te zacht is. Bijvoorbeeld door toedoen van zweetvoeten of als de tenen niet goed worden gedroogd.

Hoe worden kloven in de voet veroorzaakt?

Voetkloven of hielkloven ontstaan als de huid te droog is, of als deze bedekt is met een dikke laag eelt. Ook het regelmatig lopen op blote voeten veroorzaakt kloven in de voet. Dat komt omdat de huid dan sneller uitdroogt. Nog een oorzaak van hielkloven of voetkloven is overgewicht.

Door de overmatige druk op de voeten barst de huid. Dat geldt ook voor mensen die langdurig staand werk verrichten. Deze doelgroep heeft vaker last van hielkloven omdat de druk juist op deze plaats wordt vergroot. Andere oorzaken van hielkloven of voetkloven zijn:

● Overgewicht of diabetes mellitus
● Langdurige druk op de voet door staand werk
● Extreem droge huid
● Overmatige eeltgroei

Daarnaast lopen ook mensen met diabetes een verhoogd risico op kloven. Bij diabetische voeten is de bloedsomloop verstoord. Als kloven in de voet worden veroorzaakt door overmatige eeltgroei, een extreem droge huid of diabetes, dan is het raadzaam om deze te laten behandelen door een pedicure.

Voetkloven of hielkloven: dit zijn de symptomen

Als je hinder ondervindt van pijn bij het lopen, dan kun je te maken hebben met kloven in de voet. Vaak zijn ze eenvoudig te herkennen de symptomen. Daarnaast komen voetkloven vaker voor bij vrouwen. Simpelweg omdat zij vaker open schoenen dragen. Andere symptomen waaraan je hielkloven of voetkloven kunt herkennen zijn:

● Pijn bij het lopen aan de zijkant van de voet, de hielen of voetzool
● Gebarsten huid met een verharde (eelt)rand
● Horizontale of verticale scheuren die open staan
● Bij belasting of druk kunnen de barsten gaan bloeden

Als je een kloof in de hiel of voet hebt, dan is het belangrijk om direct actie te ondernemen. Kloven in de voet kunnen namelijk eenvoudig gaan ontsteken omdat de huid openstaat. Deze infecties veroorzaken uiteraard nog meer pijn tijdens belasting of beweging.

Zelf voetkloven behandelen en voorkomen

Er is veel wat je zelf kunt doen om kloven in de voet of hiel te kunnen voorkomen. In de eerste plaats is het van belang om het eelt op de voeten regelmatig te laten verwijderen door een erkend pedicure. Zo voorkom je dat de huid verhard en scheurt waardoor er hielkloven of voetkloven kunnen ontstaan. Heb je al last van kloven in voet? Vraag de pedicure dan om een goed advies voor de juiste thuisbehandeling met klovenzalf.

Voorkom het overmatig blootstellen van de voeten aan vocht. Daardoor kan de huid nog meer uitdrogen. Ook het dragen van de juiste schoenen is belangrijk als je pijnlijke hielkloven of kloven in de voet wilt voorkomen. Zo voorkom je de vorming van eelt door toedoen van druk en wrijving. Vermijd het dragen van smalle of open schoenen. Bij kloven in de voet is het raadzaam om niet op blote voeten te lopen. Zo voorkom je huidinfecties.

Kloven in de voet en hielkloven laten behandelen door een pedicure

Heb je last van pijnlijke of zelfs bloedende kloven en scheuren in de voet of wil je dit juist voorkomen? Maak dan een afspraak bij de pedicure. De verharde eeltranden moeten worden verwijderd om de barst sneller te kunnen laten genezen. Dat verlicht niet alleen de pijn maar voorkomt ook dat de kloof verder uitscheurt.

Daarnaast voorziet een pedicure je van het juiste advies. Bijvoorbeeld voor het dragen van de juiste schoenen of het thuis behandelen van voet- of hielkloven. Wil je deze pijnlijke barsten in de toekomst voorkomen? Dan kun je een pedicure het beste preventief bezoeken. Door de voet en hiel vrij van eelt te houden, is de kans op kloven in de voet aanzienlijk kleiner.

Deze website is gemaakt door MH.nl

cartchevron-down