Gebarsten hiel

Gebarsten hielen/hielkloven

Kloven in de voet zijn pijnlijk, zeker als de barsten en scheuren wat dieper zijn. Voetkloven worden ook wel rhagaden genoemd. Ze komen voor op en onder de voet, maar ook aan de zijkanten en ter hoogte van de hielen. We spreken dan over hielkloven. Maar wat zijn kloven in de voet eigenlijk? Hoe worden ze veroorzaakt en wat zijn de symptomen? Kloven in de voet kun je laten behandelen door een pedicure. Met een preventieve behandeling kun je deze pijnlijke voetkloven tevens voorkomen.

Hielkloven wat is het

Hielkloven, ook bekend als voetkloven, zijn scheuren of barsten in de huid rond de hielen. Ze variëren van oppervlakkige scheurtjes tot diepe groeven die pijnlijk kunnen zijn. Meestal zijn ze het resultaat van droge huid, maar andere factoren kunnen ook een rol spelen.

Gebersten hiel (hielkloof)

De Symptomen van Hielkloven

Het belangrijkste symptoom van hielkloven is de zichtbare kloof of barst in de huid van de hiel. Andere symptomen kunnen zijn:

 • Droge hielen, die ruw en schilferig aanvoelen
 • Overtollig eelt rondom de hielen
 • Scheuren of kloven in het hielgebied
 • Pijn tijdens het lopen, vooral bij diepe kloven in voeten
 • Bloeden of roodheid bij ernstige hielkloven

Oorzaken van Hielkloven

Hielkloven worden vaak veroorzaakt door een combinatie van droge huid wat gepaard gaat met eeltvorming en druk op de hiel. Factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van hielkloven zijn:

 • Overmatige eeltvorming: Onze huid vernieuwt zichzelf en maakt continu vanaf de binnenkant nieuwe huidcellen aan. Als er meer wordt aangemaakt dan er afslijt kan dit tot problemen zoals kloven lijden.
 • Uitdroging van de huid: Dit kan te maken hebben met weersomstandigheden (zoals koude, droge winters) of met het veelvuldig wassen van de voeten zonder het gebruik van een hydraterende crème.
 • Overgewicht: Extra gewicht kan meer druk uitoefenen op de hielen, waardoor ze kunnen barsten.
 • Schoeisel: Draag goed passende schoenen. Voorkom open schoenen of sandalenwant dit kan ervoor zorgen dat je hielen uitdrogen.
 • Medische aandoeningen: Huidaandoeningen zoals psoriasis of eczeem, en zelfs diabetes kunnen hielkloven veroorzaken.
 • Zweetvoeten: Door een verstoorde vochthuishouding kan de hui van de voet beschadigd raken waardoor scheuren kunnen ontstaan

Behandeling van Hielkloven

Het goede nieuws is dat hielkloven behandeld kunnen worden. Hier zijn enkele acties die je kunt ondernemen:

 • Hydrateer je voeten: Gebruik regelmatig een vocht inbrengende crème of zalf, vooral na het douchen of baden.
 • Draag het juiste schoeisel: Gesloten, goed passende schoenen kunnen helpen je voeten te beschermen.
 • Verwijder overtollig eelt tijdig. Laat dit doen door een pedicure.
 • Gebruik een puimsteen: Hiermee kun je zachtjes de harde huid op je hielen verwijderen.
 • Raadpleeg een podotherapeut: In ernstige gevallen kunnen zij je helpen met professionele behandelingen.

Hielkloven voorkomen

Het voorkomen van hielkloven is vaak gemakkelijker dan het behandelen ervan.

hielkloof behandelen met crème
 • Draag schoenen die je voeten goed ondersteunen en je hielen niet blootstellen aan de elementen.
 • Verzorg je hielen door ze regelmatig te hydrateren.
 • Als je zweetvoeten hebt, neem dan stappen om dit probleem aan te pakken, zoals het gebruik van vocht afvoerende sokken.

  Kan ik hielkloof zelf behandelen?

  Ja, dat kan zeker. Hier zijn enkele manieren om hielkloven thuis te behandelen:

  • Gebruik vocht inbrengende crèmes: Deze zijn effectief bij het behandelen van droge hielen en hielkloven.
  • Hielkloof pleister: Deze speciale pleisters helpen de huid te beschermen en genezing te bevorderen.
  • Hydraterende sokken: Deze sokken kunnen ‘s nachts worden gedragen om de huid te hydrateren en te verzachten.

  Aanbevolen producten

  Scholl Voetencrème Hielklovencrème

  Perfect voor het behandelen van hielkloven. Door de hydraterende werking wordt de huid rondom de hielkloven snel vernieuwd. De crème creëert een natuurlijke barrière om barsten van de huid te voorkomen. Geschikt voor dagelijks gebruik. Effect na 7 dagen.

  Epitact hielkloven beschermers (2 stuks)

  Dit is de volledige oplossing* voor hielkloven van Epitact

  Wat mensen zeggen over PediFris®

  Wat tegen hielkloven - oma weet raad - FAQ

  Het lijden aan hielkloven kan zeker ongemakkelijk zijn, maar gelukkig zijn er genoeg oplossingen beschikbaar. Door de oorzaken te herkennen, adequate behandelingen toe te passen en preventieve maatregelen te nemen, kun je je voeten gezond en vrij van pijnlijke kloven houden. Onthoud: jouw voeten dragen jou de hele dag, dus ze verdienen wat extra zorg.


  Hielkloven zijn scheuren of barsten in de huid rond de hielen. Ze variëren van oppervlakkige scheurtjes tot diepe groeven die pijnlijk kunnen zijn.

  Het belangrijkste symptoom van hielkloven is de zichtbare kloof of barst in de huid van de hiel. Andere symptomen kunnen zijn droge, harde huid rond de hiel, jeuk en roodheid rond het gebied, pijn bij het lopen, en in ernstige gevallen, bloeden of ontstekingen.

  Preventie van hielkloven kan onder andere door voldoende water te drinken, op een gezond gewicht te blijven en je voeten goed te hydrateren. Daarnaast kun je ook regelmatig een voetbad nemen en zachte zolen dragen om de druk op je hielen te verminderen.

  Als je al hielkloven hebt, kun je deze behandelen door je voeten te hydrateren, het juiste schoeisel te dragen, een puimsteen te gebruiken om de harde huid op je hielen te verwijderen, of in ernstige gevallen, een podotherapeut te raadplegen.

  Ja, bepaalde medische aandoeningen, zoals psoriasis, eczeem en diabetes, kunnen bijdragen aan het ontstaan van hielkloven.

  Deze site is gebouwd door mh.nl
  cartchevron-down