Hallux valgus – scheefstand van de grote teen

Hallux valgus, beter bekend als een knobbelteen, is een aandoening waarbij de grote teen scheef staat en naar binnen wijst. Dit fenomeen komt vrij vaak voor en kan gepaard gaan met pijn en ongemak. In dit artikel leg ik uit wat het is, wat de oorzaken en symptomen zijn, en hoe je het kunt behandelen en voorkomen.

Inhoud

Wat is hallux valgus

Hallux valgus is een aandoening waarbij de grote teen naar de andere tenen buigt en een knobbeltje of ‘voetknobbel’ vormt aan de basis van de grote teen. Het is een type valgus voet, wat betekent dat er sprake is van een afwijkende stand van de voet.

Oorzaak van hallux valgus

Hallux valgus kan verschillende oorzaken hebben. Een van de meest voorkomende is het dragen van smalle schoenen, die druk uitoefenen op de grote teen en deze uit lijn duwen. Een andere oorzaak kan erfelijkheid zijn, waarbij je een genetische aanleg hebt om deze aandoening te ontwikkelen.

Het dragen van schoenen met hoge hakken kan ook leiden tot hallux valgus. Dit komt omdat ze de voet naar voren duwen, wat druk uitoefent op de tenen. Bovendien kunnen bepaalde medische aandoeningen, zoals artritis en platvoeten, het risico verhogen.

Klachten door slechte schoenen

Smalle schoenen of schoenen met hoge hak kunnen leiden tot een reeks voetklachten, waaronder hallux valgus. Dergelijke schoenen kunnen druk en wrijving veroorzaken op de voetknobbel, wat kan leiden tot slijmbeursontsteking. Deze ontsteking kan op zijn beurt weer pijn en zwelling veroorzaken.

Daarom is het essentieel om goed passende schoenen te dragen, vooral als je al een beginnende hallux valgus hebt. Schoenen met voldoende ruimte voor de tenen, bekend als bunion schoenen, kunnen helpen om de druk op de grote teen te verlichten en de voortgang van hallux valgus te vertragen.

Symptomen van hallux valgus

Hallux valgus kan verschillende symptomen hebben, afhankelijk van hoe ver de aandoening is gevorderd. Enkele van de meest voorkomende symptomen zijn:

 • Een knobbel aan de basis van de grote teen.
 • Pijn in de voetknobbel, vooral bij het dragen van schoenen.
 • Roodheid en zwelling rond de voetknobbel.
 • Een brandend gevoel of ongemak in de voet.
 • Moeite met lopen.

hallux-valgus-rontgen

In sommige gevallen kan hallux valgus leiden tot andere problemen, zoals artrose, een soort artrose die de gewrichten in de voet aantast.

Behandeling van hallux valgus

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar voor hallux valgus, afhankelijk van de ernst van je symptomen en de mate van teenmisvorming. Het doel van de behandeling is om pijn te verminderen, de conditie van de voet te verbeteren, en verdere misvorming te voorkomen.

Een van de eerste stappen in de behandeling is meestal het veranderen van schoeisel. Het dragen van brede, comfortabele schoenen kan helpen om de druk op de voetknobbel te verlichten en de progressie van de aandoening te vertragen. In sommige gevallen kan een pedicure adviseren over het juiste schoeisel en hulpmiddelen zoals teenspreiders of steunzolen.

 • Wijzigingen in schoeisel: Het dragen van ruimere schoenen of speciale bunion schoenen kan helpen om de druk op de knobbel te verminderen.
 • Fysiotherapie en voetentraining: Dit kan helpen om de spieren en gewrichtsbanden te versterken en de teen weer in een meer natuurlijke positie te brengen.
 • Spalken en rechthouders: Dit zijn hulpmiddelen die je om je voet en je teen kunt dragen om ze in een meer natuurlijke positie te houden.
 • Steunzolen: Hulpmiddelen zoals steunzolen, hielspoorzolen kunnen helpen de voetstand te verbeteren
 • Medicatie: Pijnstillers en ontstekingsremmers kunnen helpen om de pijn en ontsteking te verminderen.
 • Chirurgie: In ernstige gevallen kan een operatie noodzakelijk zijn om de teen weer recht te zetten.

Spalken en rechthouders

Spalken en rechthouders, ook wel bekend als correctors, zijn apparaten die zijn ontworpen om de grote teen in een meer natuurlijke positie te houden. Ze kunnen nuttig zijn bij het beheersen van de snelheid waarop de hallux valgus groeit en het vertragen van de progressie van de aandoening.

Hallux valgus teenspreiders, die tussen de tenen worden geplaatst, kunnen ook helpen bij het corrigeren van de stand van de grote teen en het verlichten van de druk en pijn.

Daarnaast kan voetentraining of fysiotherapie helpen om de voetspieren te versterken en de voetflexibiliteit te verbeteren, wat kan bijdragen aan de behandeling.

Operatie bij hallux valgus

In ernstige gevallen, of als andere behandelingen niet effectief zijn, kan een operatie nodig zijn om de scheve teen te corrigeren. De specifieke procedure zal afhangen van de mate van misvorming en andere individuele factoren. Een operatie kan echter effectief zijn bij het verminderen van pijn en het verbeteren van de voetfunctie.

hallux-valgus-corrector

Hallux valgus voorkomen

Hoewel het niet altijd mogelijk is om de kwaal te voorkomen, zijn er stappen die je kunt nemen om het risico te verminderen. Deze omvatten:

 • Het dragen van goed passende schoenen met voldoende ruimte voor je tenen.
 • Het vermijden van schoenen met hoge hakken of smalle teenboxen.
 • Regelmatige voetoefeningen om de voetspieren sterk en flexibel te houden.
 • Als je al een beginnende hallux valgus hebt, kun je overwegen om een teenspreider of corrector te gebruiken.

Hallux valgus, of de scheefstand van de grote teen, kan ongemak en pijn veroorzaken. Het is belangrijk om de symptomen te herkennen en tijdig een arts te raadplegen. Door het dragen van geschikte schoenen, voetentraining en in sommige gevallen het gebruik van een teenspreider, kun je bijdragen aan het verminderen van de symptomen en het vertragen van de progressie van de aandoening. In ernstige gevallen kan een operatie nodig zijn. Neem bij aanhoudende pijn of ongemak altijd contact op met je huisarts.

 
         

Kan ik een hallux valgus zelf behandelen?

 
    
                                         

Ja, er zijn verschillende dingen die je kunt doen om thuis te behandelen. Het dragen van geschikte schoenen en het gebruik van specifieke hulpmiddelen zoals teenspreiders kan helpen. Je kunt ook voetentraining en specifieke oefeningen proberen om je voetspieren te versterken en je scheve teen in een betere positie te brengen  Regelmatig op blote voeten lopen kan ook helpen

                
 
 
         

Welke oefeningen kan ik doen tegen hallux valgus?

 
    
                                         

Er zijn verschillende oefeningen die nuttig kunnen zijn bij behandeling. Deze omvatten specifieke strek- en buigoefeningen, en ook taping loops kunnen nuttig zijn.

                
 
 
         

Hoe werkt een teenspreider bij hallux valgus?

 
    
                                         

Een teenspreider werkt door de grote teen in een meer natuurlijke positie te houden en kan zo helpen de symptomen te verminderen en de progressie waarmee de van de aandoening te vertragen.

                
 
 
         

Kan een pedicure mijn hallux valgus behandelen?

 
    
                                         

Een pedicure kan zorgen voor algemene voetverzorging en advies geven over het juiste schoeisel, maar voor een medische diagnose en behandeling is het raadzaam een arts te raadplegen.

                
 
 
         

Wanneer moet ik naar de huisarts met hallux valgus?

 
    
                                         

Als je last hebt van aanhoudende pijn of als de aandoening je dagelijkse activiteiten belemmert, is het raadzaam om een huisarts te raadplegen. Ook als er tekenen van een slijmbeursontsteking of artrose in de grote teen zijn, moet je medische hulp zoeken.

                
 
 
         

Is een hallux valgus permanent?

 
    
                                         

Hoewel hallux valgus een progressieve aandoening is, kan het vaak goed beheerd worden met de juiste behandeling. In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om de teen te corrigeren.