Een voetwrat komt zoals de naam al doet vermoeden voor op de voeten. Ze bevinden zich met name op voetzool, maar komen ook voor op de voet of tussen de tenen. Een wrat kan pijnlijk zijn, zeker tijdens het lopen of het dragen van schoenen. Tevens zijn ze besmettelijk. Wat is de oorzaak van deze wratten, welke verschillende vormen zijn er en hoe kunnen ze het beste behandeld worden?
Een voetwrat wordt ook wel verruca plantaris genoemd. De benaming voor een normale wrat is: verrucae vulgaris. Deze huiduitstulpingen hebben een ruwe structuur. De huid rondom de wrat verkleurd en kan geel of zelfs bruin zijn. Een wrat op de voet is over het algemeen platter van vorm dan een gewone maar gaat het wel om dezelfde soort.
Een wrat op de voetzool is vaak platter omdat deze door het lichaamsgewicht vanzelf naar binnen wordt gedrukt. Op de tenen of op de voet kunnen ze wel een bolle structuur hebben. Een wrat op de voet is in de meeste gevallen goedaardig en kan soms pijnklachten veroorzaken. Juist daarom is het van belang om tijdig en op de juiste manier te laten behandelen door een pedicure of huisarts.
Een wrat op voet of teen kan ontstaan nadat je in aanraking bent gekomen met het hpv virus (humaan papillomavirus). En omdat een wrat wordt veroorzaakt door een virus en er bestaat kans op besmetting. Dat komt het vaakst voor in openbare ruimtes waar veel op blote voeten wordt gelopen.
Bijvoorbeeld in gymzalen, sportscholen en zwembaden. Ook binnen openbare douchegelegenheden of andere vochtige omgevingen kun je ze oplopen. Het dragen van slippers is daar aan te raden. Andere oorzaken van voetwratten zijn:
● Lenen van besmette handdoeken of schoenen
● Blootsvoets lopen in openbare ruimtes
● Zwembad of sauna bezoek zonder het dragen van slippers
Daarnaast kun je besmet raken met een doornwrat of een mozaïekwrat. Beide soorten kunnen zich onder de voet bevinden maar hebben een andere wijze van verspreiding. Een doornwrat dringt zich diep door in de huid van de voetzool. Een mozaïek wrat heeft een oppervlakkige verspreiding. Mozaïekwratten bevinden zich in kleine groepjes bijeen.
Veel mensen twijfelen tussen een voetwrat of een likdoorn. Hoewel beide aandoeningen flink op elkaar kunnen lijken, zijn er verschillen. Een wrat geeft vooral pijn bij zijdelingse druk. Als je last hebt van een likdoorn, dan ervaar je vooral pijn bij belasting.
Een wrat op de voet geeft alleen een onaangenaam gevoel bij het afwikkelen van de voet. Daarnaast zijn ze vaak voorzien van zwarte puntjes. Dit zijn bloedingen, veroorzaakt door de druk. Je een wrat herkennen aan deze symptomen:
● De huid is ruw van structuur
● Een uitgroeisel (al dan niet plat) van +/- 1 cm doorsnede
● Pijnlijk bij het afwikkelen van de voet of zijdelingse druk
● Komt voor op of rondom de bal van de voet, de hakken en op de tenen
● Bloemkoolachtige huid met kleine donkere vlekjes (bloeduitstortingen)
Een voetwrat kun je niet zelf behandelen, maar wel voorkomen. Dat doe je door altijd slippers of schoeisel te dragen in openbare ruimtes. Juist in ruimtes waar de luchtvochtigheid hoog is, kan het virus zich razendsnel verspreiden. Leen nooit sokken, handdoeken of schoenen van iemand anders. Ook het passen van nieuwe schoenen zonder sokken is niet verstandig .
Denk jij te maken te hebben met voetwratten? Dan kun je het beste een afspraak maken bij een medisch pedicure. Deze zijn gespecialiseerd in het pijnloos hiervan. Desgewenst kan de pedicure zorgen voor een doorverwijzing naar naar de huisarts.
Deze zal de wrat aanstippen met stikstof. Dergelijke behandelingen zijn over het algemeen wel pijnlijker. Hoewel deze behandelingen de wrat verwijderen, wil dat nog niet zeggen dat het virus is verdwenen. Om een herhaling te voorkomen, zal de pedicure je tevens voorzien van persoonlijk advies.
Deze website is gemaakt door MH.nl