Hielspoor – Pijn aan de hiel verhelpen

Heb je ooit een scherpe, stekende pijn ervaren in de hiel van jouw voet? Dit kan wijzen op hielspoor, een pijnlijke aandoening die wordt veroorzaakt door verkalking of ontsteking van de hielpeesplaat. Ook bekend als peesplaatontsteking of fasciitis plantaris, wordt vaak veroorzaakt door overbelasting, slecht schoeisel, overgewicht of een slechte doorbloeding.

Inhoud

Als je de symptomen van hielspoor ervaart – zoals pijn die door je voeten straalt als je loopt – vraag je je misschien af wat het is en hoe je het kunt behandelen. In deze blogpost geef ik een overzicht en bespreek ik de oorzaken en symptomen in detail. Daarnaast onderzoeken we mogelijke oplossingen voor pijnverlichting en preventie.

Of je nu lijdt aan een chronische aandoening of nieuwsgierig bent naar het voorkomen van hielspoor in de toekomst, lees verder dan leg ik je uit wat je moet doen om weer beter dan ooit te kunnen lopen!

Wat is hielspoor?

Hielspoor is een veel voorkomende oorzaak van hielpijn en wordt gekenmerkt door verkalking of ontsteking van de hielpeesplaat. Veelal is dit het gevolg van overbelasting, slecht schoeisel, overgewicht, een slechte bloedsomloop, of lang achtereen staan of lang achtereen lopen.

Oorzaken van hielspoor

Hielspoor wordt veroorzaakt door een overmatige belasting van het hielbeen of de bijbehorende pees. Veel voorkomende oorzaken waardoor overbelasting ontstaat zijn:

  • Overpronatie: Dit gebeurt wanneer de voet tijdens het lopen naar binnen rolt, een afwijkende voetstand, waardoor de achillespees en de banden van de peesplaat extra worden belast.
  • Verkorte achillespezen: Dit kan het gevolg zijn van te weinig strekken en/of overbelasting, waardoor de hele voet en de enkel sneller geblesseerd raken.
  • Verkorte of stijve kuitspieren: Dit kan leiden tot een onbalans, waardoor extra druk ontstaat op de achillespees en de banden van de peesplaat.
  • Overgewicht/obesitas: Naarmate iemands gewicht toeneemt, neemt ook de druk op de voet en enkels bij het staan of lopen toe.
  • Overbelasting door sport, hardlopen of wandelen: hielspoor kan worden veroorzaakt door deelname aan activiteiten met een hoge mate van impact op het hielbeen.

Symptomen van hielspoor

Als je een van deze symptomen ervaart, heb je waarschijnlijk te maken met hielspoor:

Pijn bij het lopen

Hebt je elke ochtend bij de eerste stappen een scherpe pijn in jouw hiel? Dat is een teken van hielspoor. Jouw spieren en pezen verstijven na een nacht rust, en de combinatie van die stijfheid en de verkalking of ontsteking kan zeer pijnlijk zijn.

Je kunt ook pijn ervaren na lang zitten – je spieren zijn verder aangespannen dan normaal, dus opstaan veroorzaakt een intense schok van ongemak.

Pijn bij langdurig staan

Bent je de hele dag lang op de been? Of hebt je misschien een baan waarbij je de hele dag moet staan? Hielspoor kan dit soort langdurig staan of lopen echt ongemakkelijk maken – het kan beginnen als een lichte stijfheid, maar na verloop van tijd uitgroeien tot een echte pijn.

Pijn tijdens het rijden

Soms kunnen zelfs de meest alledaagse taken moeilijk zijn – zoals autorijden! Als je jouw voet gedurende langere tijd in een onnatuurlijke positie op het pedaal houdt, kan dat intense pijn veroorzaken als je aan hielspoor lijdt.

Behandeling van hielspoor

Je wilt zo snel mogelijk van deze klachten af. Gelukkig zijn er een paar manieren om dit te doen.

Rust

Geef je voeten een tijdje rust. Kies bij activiteiten die minder contact met de grond hebben, zoals zwemmen of fietsen. Denk eraan altijd kwaliteitsschoenen te dragen en niet op blote voeten te lopen of te rennen.

Koelen van de hiel

Probeer om de zwelling te verminderen elke dag enkele minuten een ijszak te gebruiken en indien mogelijk meerdere keren per dag. Je kunt ook een plastic zakje met wat ijsblokjes erin gebruiken, aangebracht op de pijnlijke plek. Dit helpt de zwelling te verminderen en de pijn te verzachten.

Hielspoor zooltjes

Deze zolen zorgen voor extra demping en geven verlichting bij overbelasting van de peesplaat. Er zijn diverse zolen gemaakt van verschillende materialen. Ieder met hun eigenschappen. Lees hier alles over zooltjes tegen hielspoor

Shockwave therapie bij hielspoor

Shockwave-therapie is een behandeling die pijn in de voet kan verminderen en helpen bij genezing. Het apparaat dat wordt gebruikt zendt energieke schokgolven uit die gericht zijn op de pijnlijke plek in de voet. Dit kan helpen om de bloedstroom te stimuleren, waardoor het genezingsproces wordt bevorderd. Het kan ook verkalkingen op het bot afbreken.

De behandeling kan enige pijn veroorzaken, maar dit is meestal slechts tijdelijk. Het aantal benodigde sessies kan variëren, afhankelijk van de ernst van de aandoening. Het is belangrijk om te overleggen met jouw arts of podotherapeut om te bepalen of shockwave-therapie voor jou geschikt is.

Medicijnen

Indien nodig kunt je ook medicijnen nemen om de pijnklachten te verminderen – paracetamol kan de pijnklacht helpen onderdrukken, terwijl ontstekingsremmers als diclofenac of ibuprofen helpen bij de ontsteking. Wees bewust van mogelijke bijwerkingen voordat je deze medicijnen inneemt.

Hoe kan ik hielspoor voorkomen?

Maak je zorgen over hielspoor? Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om te voorkomen dat de kwaal ontstaat.

Hielspoor zooltjes

Inlegzolen kunnen helpen schokken te absorberen en zorgen voor extra demping van de voeten. Goede inlegzolen geven, lichte verhoging en extra steun in de voetboog en om te voorkomen dat de hiel te ver naar achteren wordt geduwd en de peesplaat wordt belast.

Kies goede schoenen

Uw schoenen moeten een goede ondersteuning van de voetboog bieden en voldoende demping om hielpijn door overpronatie of lopen op harde oppervlakken te voorkomen. Schoenen met een zeer lage of dunne zool zullen de klacht waarschijnlijk verergeren, dus zoek naar schoenen met een goede demping.

Maak een blotevoetenwandeling op het strand

Een wandeling op blote voeten op het strand laat je genieten van de natuur en helpt tegelijkertijd je voeten, kuiten en achillespees te versterken – dit is vooral nuttig als je tijdens je werk veel tijd op je voeten doorbrengt. Zorg ervoor dat je niet te veel loopt, want dat kan het risico op hielspoor vergroten.

Vervang oude schoenen op tijd

Het dragen van versleten schoenen kan hielpijn veroorzaken, omdat ze na verloop van tijd hun demping verliezen. Probeer ze te vervangen voordat het te erg wordt, en vergeet niet dat afwisseling tussen verschillende paar schoenen helpt om ze langer mee te laten gaan – zo krijg je het beste van twee werelden!

Hielspoor is pijnlijk wat, indien onbehandeld, tot verdere complicaties kan leiden. Het is waar dat rust, inlegzolen en goed schoeisel de pijn kunnen verminderen, maar het is ook belangrijk te kijken naar de oorzaak van de hielspoor.

Als je vaak op de been bent, is het belangrijk ondersteunend schoeisel te dragen en op te passen voor overbelasting. Als je overgewicht hebt en een slechte bloedsomloop, is het goed om die problemen aan te pakken en je gewicht onder controle te krijgen.

De sleutel tot het overwinnen van hielspoor is het nemen van preventieve maatregelen en een vroege behandeling. Met de juiste diagnose en behandeling kan je van jouw hielpijn afkomen en jouw actieve levensstijl weer oppakken.

 
         

Wat is hielspoor?

 
    
                                         

Hielspoor is een aandoening waarbij er een benige uitgroei ontstaat aan de onderkant van de hiel. Dit kan pijn veroorzaken bij het lopen of staan.

                
 
 
         

Wat zijn de symptomen van hielspoor?

 
    
                                         

Hielspoor kan worden gediagnosticeerd door een arts of podotherapeut. Meestal wordt er een röntgenfoto of MRI-scan genomen om de diagnose te bevestigen.