Stinkende sportschoenen, wat doe je er tegen

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: je trekt je sportschoenen uit na een intensieve training en een allesbehalve aangename geur komt je tegemoet.

Of wat dacht je van die keer dat je na een lange dag krampachtig je schoenen aanhield om vrienden of familie niet te beledigen met stinkende voeten? Is het niet frustrerend? Stinkende sportschoenen kunnen echt een spelbreker zijn.

Inhoud

Maar voordat we in de details duiken, laten we eens kijken hoe stinkende sportschoenen ontstaan, wat de symptomen zijn, de oorzaak en, belangrijker nog, wat je hier tegen kunt doen.

Hoe ontstaan stinkende sportschoenen?

stinkende sportschoenen

Stinkende sportschoenen zijn een gevolg van vuil, zweet en bacteriën die zich in je schoen ophopen. Als de omstandigheden goed zijn – warm, vochtig en donker – zorgen deze dingen voor een stinkende schoen. Het dragen van dezelfde schoenen zonder goed te ventileren of schoon te maken kan resulteren in dit onfrisse probleem.

Dit merk je bij stinkende sportschoenen?

 • Een sterke, onaangename geur zodra je je sportschoenen uittrekt.
 • Zichtbare zweetvlekken aan de binnen- of buitenkant van je schoen.
 • Groei van bacteriën of schimmel in je schoenen.
 • Oncomfortabel of potentieel schadelijk voor je voeten doordat het een omgeving creëert voor voetproblemen zoals voetworm en atleetvoet.

Wat is de oorzaak van stinkende sportschoenen?

stinkende sportschoenen

Zweet, bacteriën en slechte ventilatie zorgen voor de ideale mix voor vieze luchtjes in jouw sportschoenen. Hieronder is een kort overzicht van enkele factoren die ervoor zorgen dat jouw schoenen gaan stinken:

 • Overmatig zweten: Dit is de belangrijkste boosdoener. Wanneer we trainen, zweten onze voeten. Dit zweet blijft in de schoenen achter, waardoor het de perfecte omgeving wordt voor bacteriegroei.
 • Schimmels en bacteriën: Bepaalde micro-organismen bloeien in warme, vochtige omgevingen – precies zoals in een bezwete sportschoen.
 • Slechte ventilatie: Veel sportschoenen zijn ontworpen om zo licht mogelijk te zijn, wat betekent dat ze vaak niet over voldoende ventilatie beschikken.

Wat te doen tegen stinkende sportschoenen?

Je hoeft je gelukkig niet enorm in te spannen om van die vieze geur af te komen. Er zijn tal van oplossingen, van huis-tuin-en-keuken remedies tot professionele producten voor stinkende sportschoenen. Hier een paar suggesties:

 • Droog je schoenen goed: Dit helpt bij het verwijderen van overtollig vocht en dus ook het verminderen van bacteriegroei. Doe dit op kamertemperatuur. Zet ze niet voor of op de kachel want hiermee drogen schoenen helemaal uit en kan je ze beschadigen
 • Schoon houden: Maak je schoenen regelmatig schoon met water en een milde zeep om vuil en bacteriën te verwijderen.
 • Gebruik schoenpoeder: Producten zoals PediFris Classic® zijn speciaal ontworpen om bacteriën en schimmels te bestrijden die geur veroorzaken.
 • Gebruik een schoen deodorant: Producten zoals PediSpray® zijn perfect voor het verminderen van overmatig zweten.

Stinkende sportschoenen kunnen een bron van ongemak en verlegenheid zijn, maar het probleem is niet onoplosbaar. Of je nu naar natuurlijke middeltjes grijpt of professionele hulp zoekt, er zijn genoeg manieren om de stank op te ruimen en weer frisse schoenen te hebben.

 
         

Waarom stinken mijn sportschoenen zo erg?

 
    
                                         

De voornaamste reden is zweet. Wanneer je traint, zweten je voeten en dit zweet blijft in je schoenen achter. Zonder goede verzorging en ventilatie gaat dit zweet stinken.

                
 
 
         

Kan ik mijn sportschoenen wassen om van de geur af te komen?

 
    
                                         

Ja en nee. Hoewel het wassen van je sportschoenen kan helpen om de geur te verminderen, kan het ook je schoenen beschadigen, vooral als het leren schoenen zijn. Daarom raden we aan om voorzichtig te zijn met deze aanpak.

                
 
 
         

Welk product kan ik het beste gebruiken tegen stinkende sportschoenen?

 
    
                                         

Het hangt af van de ernst van de geur en je persoonlijke voorkeur. Echter producten zoals PediFris Classic® en PediSpray® zijn speciaal ontworpen om met dergelijke problemen om te gaan.