Putjeszolen, ook bekend als ‘pitted keratolysis’ kunnen ontstaan bij een verstoorde vochthuishouding van de voeten. Deze problemen zien we vaak wanneer er sprake is van zweetvoeten, een situatie die versterkt wordt door het voortdurend dragen van werkschoenen of veiligheidsschoenen. Hierdoor kunnen bacteriën zich ongestoord verspreiden en de huid beschadigen. Wil je huidherstel bevorderen? Pak dan met PediFris® de kern van het probleem aan en zeg die vervelende klachten vaarwel.
Hoe ontstaan putjeszolen
Putjeszolen worden veroorzaakt door de bacterie ‘corynebacterium’.
Deze bacterie vermenigvuldigt zich snel in een warme, vochtige omgeving, zoals in sokken of schoenen als gevolg van overmatig zweten en produceert een stof die de hoornlaag van de huid aantast. Dit leidt tot het ontstaan van putjes, ook wel pitted keratolysis genoemd.
Hoewel de putjes het meest opvallende symptoom zijn, zijn er ook andere kenmerken die bij deze aandoening passen.
De meest voorkomende kenmerken van putjeszolen zijn:
Nee, putjeszolen zijn niet besmettelijk zoals voetschimmel. De kwaal ontstaat door een combinatie van omstandigheden (warmte en vocht). De veroorzakende bacterie leeft normaliter bij iedereen op de huid. Dus iedereen is vatbaar hiervoor.
De behandeling begint met het bestrijden van de oorzaak ‘vochtige voeten’, meestal als gevolg van meestal zweetvoeten. Ga dit tegen door het gebruik van een aluminiumoplossing zoals PediSpray®. Dit middel zorgt er voor dat op de behandelde huid, de zweetproductie sterk wordt verminderd.
Het kan zijn dat een tijd na behandeling het zweetvoeten probleem weer de kop op doet. Een korte nabehandeling zal dan noodzakelijk zijn.
Houd altijd goede hygiëne regels in acht.
Om je behandeling extra kracht bij te zetten, is PediFris Classic® schoenpoeder jouw geheime wapen. Deze poeder bestrijdt bacteriën en schimmels, die in je schoenen en op je voeten leven. Door zowel de symptomen áls de oorzaak aan te pakken, zet je een stevige stap richting blijvend herstel. Het regelmatig gebruik van PediFris Classic® maakt jouw voeten klaar voor elke uitdaging!
Zeker is dat hygiëne altijd vooropstaat. En ja, dat geldt ook voor je schoenen. Geef ze daarom regelmatig een verfrissende behandeling met PediFris Classic. Zo zet je de deur dicht voor eventuele her- of kruisbesmetting.
Zeg vaarwel tegen zweetvoeten. Met onze unieke formule verminder je transpiratie opmerkelijk. Ervaar het verschil en geniet van drogere voeten!
Er zijn verschillende dingen die gedaan kunnen worden om putjeszolen tegen te gaan.
Hier volgen enkele tips:
Hiermee dood je bacteriën die putjeszolen veroorzaken. Doe dit regelmatig (één of twee keer per dag) Dit kan in de meest voorkomende gevallen met een normale (milde) zeep. In hardnekkige gevallen raden wij antibacteriële variant aan om de infectie gericht te behandelen
PediSpray® voetspray antitranspirant is effectief tegen putjeszolen. Het vermindert de zweetproductie waardoor je voeten droger blijven. Hierdoor wordt putjeszoleninfectie bestreden en de kans op her-infectie aanzienlijk verminderd.
Gebruik PediFris® Classic om je schoenen te desinfecteren. Combineer dit met het gebruik van PediSpray® zodat beide behandeling elkaar kunnen versterken in de strijd tegen putjeszolen en zweetvoeten.
Vermijd synthetische sokken en kies natuurlijk materiaal zoals katoen, bamboe of houtvezel. Verschoon deze sokken dagelijks en was deze op 60° Celsius, zo worden tijdens een wasbeurt alle micro-organismen bestreden.
Voor keuzehulp raadpleeg je het volgende artikel met info over de beste sokken om je voeten droog en comfortabel te houden.
Wissel regelmatig van schoenen en laat ze drogen zodat bacteriën geen kans krijgen zich te vermenigvuldigen. Vochtige sokken en schoenen zijn de perfecte broedplaats voor bacteriën.
Kies schoenen die goed ventileren en gemaakt zijn van natuurlijke materiaal zoals leder of canvas. Deze absorberen vocht en zorgen voor een betere luchtcirculatie.
Indien mogelijk, loop zoveel mogelijk op blote voeten
Eelt op de voeten kan bijdragen aan bacteriegroei omdat het zweet absorbeert. Je kunt overtollig eelt verwijderen met behulp van een vijl of rasp. Hierdoor wordt de vochtopname verminderd en zal de kans op putjeszolen afnemen.
Het kan echter lastig zijn om eelt op moeilijk bereikbare plekken te behandelen. In dergelijke gevallen is het verstandig om de expertise van een pedicure of medisch pedicure in te schakelen.
Deze website is gemaakt door MH.nl