putjeszolen-wat-te-doen

Putjeszolen wat te doen?

31 december 2019 By Judith de Jong

Heb jij last van putjeszolen? Een veel voorkomende huidaandoening die vaak het gevolg is van overmatige zweetvoeten of het lang achtereen dragen van slecht geventileerde schoenen.

Pitted Keratolysis

De Latijnse benaming voor putjeszolen een gevolg van “hyper hidrosis plantares” (zweetvoeten) . De aandoening wordt veroorzaakt door bacteriën die bepaalde enzymen aanmaken. Deze enzymen zorgen er voor dat de hoornlaag van de huid wordt aangetast. Hierin ontstaan dan gaatjes vandaar ook de naam putjeszolen. De aandoening kan als zeer vervelend worden ervaren omdat de huid kwetsbaar is en kan gaan jeuken. Ook bestaat de kans op wondjes welke op hun beurt weer infectie of zelfs ontsteking kunnen veroorzaken.

Gaatjes in de Eeltlaag

Deze enzymen vreten zich als het ware in in de weke eeltlaag. Op plekken waar de meeste druk ontstaat, bijvoorbeeld onder de bal en hiel van de voet, zal de aandoening zich het meest manifesteren. Het verdient dus zeker aanbeveling om het overtollige eelt te verwijderen. Dit zal vaak niet gemakkelijk gaan. De huid kan week en rubberachtig van structuur zijn en hierdoor moeilijk te snijden. De aangedane eeltlaag kan droger en harder gemaakt worden door in te wrijven met PediSpray® waardoor deze makkelijker te behandelen is.

Putjeszolen behandeling

Putjeszolen zijn prima te behandelen. Het beste medicijn tegen putjeszolen zijn middelen die de de bron, veelal zweetvoeten, tegen gaan. Zorg voor verminderde zweetproductie, gebruik aluminium houdende middelen zoals PediSpray®. Desinfecteer daarnaast ook je schoenen door deze te behandelen met PediFris® Classic schoenpoeder.

De behandeling tegen putjeszolen zal ongeveer 2 tot 3 dagen duren en hierna zullen de voeten vrij zijn van micro-organismen waardoor de huid zich kan herstellen. Je voeten zullen uiteindelijk weer als herboren aanvoelen.

Putjeszolen wat te doen – FAQ

 Heb je last van putjeszolen?

Was je voeten twee maal per dag, eventueel met een zeep die desinfecterend werkt. Je kunt hierbij tijdens een wasbeurt afwisselen met koud en warm water voor een beter effect

 Hoe zit het dan met sokken?

Zorg er voor dat je sokken draagt van 100% natuurlijke materialen: wol katoen of bamboe en ga synthetische materialen uit de weg. Geen polyester, nylon of wat dan ook.

 Wat als wassen alleen niet helpt?

Gebruik na het wassen PediSpray®. Laat dit goed indrogen en doe vervolgens je schoenen aan die zijn behandeld met PediFris® Classic.

 Nog een laatste tip?

Verwijder overtollig eelt van je voeten. Eelt werkt als een spons en houdt zweet én micro-organismen vast waardoor klachten kunnen ontstaan. Je kunt dit zelf doen door het eelt weg te raspen of je kunt dit laten doen door een gediplomeerd pedicure.