putjeszolen-wat-te-doen

Putjeszolen wat te doen?

31 december 2019 By Judith de Jong

Last van Putjeszolen? Een huidaandoening die toch nog wel regelmatig voorkomt en vaak het gevolg is van overmatige zweetvoeten of het lang achtereen dragen van slecht geventileerde schoenen.

Pitted Keratolysis

Een vrij onschuldige maar wel vervelende huidaandoening welke eenvoudig te verhelpen en ook eenvoudig te voorkomen is. De Latijnse benaming voor putjeszolen is “Pitted Keratolysis” een gevolg van zweetvoeten “Hyper Hidrosis Plantares” . De aandoening wordt veroorzaakt door bacteriën die bepaalde enzymen aanmaken. Deze enzymen zorgen er voor dat de hoornlaag van de huid wordt aangetast. Hierin ontstaan dan gaatjes vandaar ook de naam “Putjeszolen.

Gaatjes in de Eeltlaag

De gaatjes in het eelt onder de voet ontstaan vaak op drukplekken, bijvoorbeeld onder de bal en hiel van de voet. Omdat op deze plekken vaak eeltvorming is is het belangrijk om te zorgen voor eelt vrije voeten door zelf overtollig Eelt te Verwijderen.

Putjeszolen Behandelen

Putjeszolen zijn prima te behandelen. Het beste medicijn tegen putjeszolen zijn middelen die de de bron tegen gaan. Deze bron zal dan veelal worden veroorzaakt door Zweetvoeten. Deze kun je voorkomen door gebruik te maken van een desinfectiemiddel en een anti-transpirant.

Desinfecteer daarom je schoenen en voeten door deze te behandelen met PediFris® Classic. Als anti-transpirant (voor verminderde zweetproductie), gebruik je een aluminium houdende middel zoals PediSpray®.

De behandeling tegen putjeszolen zal ongeveer 2 tot 3 dagen duren. Hierna zullen de voeten vrij zijn van micro-organismen waardoor de huid zich kan herstellen. Dit duurt vaak wat langer maat je voeten zullen uiteindelijk weer als herboren aanvoelen!

In twee stappen verlost van Putjeszolen

Stap 1

Breng na het wassen, PediSpray® aan op de voetzool en tussen de tenen. Laat dit goed indrogen. Je voeten zijn nu tot 5 dagen beschermt tegen overmatige transpiratie

PediSpray tegen zweetvoeten
v.a. €8,31 per stuk

wat tegen zweetvoeten webwinkelkeurWebwinkelkeur

B Kamf: Ik walgde van mijn eigen stinkvoeten. Ik gebruik het al een paar dagen en als ik aan mijn sokken en schoenen ruik, ruik ik een neutrale geur! Werkt snel! Echt een aanrader!

Stap 2

Doe voor het dragen een theelepeltje PediFris® Classic in je schoenen. Tijdens het dragen zal het middel je voeten en schoenen vrij maken van micro-organismen. Weg met die vieze geur nooit meer stinkvoeten!

PediFris-Classic
v.a. €8,31 per stuk

Putjeszolen wat te doen – FAQ

Heb je last van Putjeszolen en wil je deze huidaandoening voorkomen. Zorg dan voor een adequate voethygiëne. Zorg er voor dat je jouw voeten zo droog mogelijk houdt. Hier volgen nu een aantal adviezen om klachten te voorkomen

 Heb je last van putjeszolen?

Was je voeten twee maal per dag, eventueel met een zeep die desinfecterend werkt. Je kunt hierbij tijdens een wasbeurt afwisselen met koud en warm water voor een beter effect

 Wat als wassen alleen niet helpt?

Gebruik na het wassen PediSpray®. Laat dit goed indrogen en doe vervolgens je schoenen aan die zijn behandeld met PediFris® Classic.

 Hoe zit het dan met sokken?

Zorg er voor dat je sokken draagt van 100% natuurlijke materialen: wol katoen of bamboe en ga synthetische materialen uit de weg. Geen polyester, nylon of wat dan ook.

 Nog een laatste tip?

Verwijder overtollig eelt van je voeten. Eelt werkt als een spons en houdt zweet én micro-organismen vast waardoor klachten kunnen ontstaan. Je kunt dit zelf doen door het eelt weg te raspen of je kunt dit laten doen door een gediplomeerd pedicure.


Nog meer over het Ontstaan van Putjeszolen

Nog enkele factoren welke kunnen bijdragen aan het ontstaan van Pitted Keratolysis

  • Heet, vochtig weer
  • Niet ademend schoeisel, zoals rubberlaarzen of vinylschoenen
  • Overmatig zweten van de voeten (hyperhidrosis)
  • verdikte huid van handpalmen en voetzolen (keratodermie)
  • Diabetes