PediFris tegen zweetvoeten
Voet met putjeszolen

Putjeszolen (pitted keratolysis)

Wat zijn Putjeszolen?

Putjeszolen, ook bekend als ‘pitted keratolysis’ kunnen ontstaan bij een verstoorde vochthuishouding van de voeten. Deze problemen zien we vaak wanneer er sprake is van zweetvoeten, een situatie die versterkt wordt door het voortdurend dragen van werkschoenen of veiligheidsschoenen.

Bacteriën kunnen zich dan ongestoord verspreiden en de hoornlaag aantasten. Hierdoor ontstaan de kenmerkende huidafwijkingen (putjes) en de typische, onaangename geur.

Hoe ontstaan putjeszolen

Putjeszolen worden veroorzaakt door de bacterie ‘corynebacterium’.

Deze bacterie vermenigvuldigt zich snel in een warme, vochtige omgeving, zoals in sokken of schoenen als gevolg van overmatig zweten en produceert een stof die de hoornlaag van de huid aantast. Hierdoor gaat de huid ontsteken en ontstaan putjes, ook wel pitted keratolysis genoemd.

Symptomen van putjeszolen

Hoewel de putjes het meest opvallende symptoom zijn, zijn er ook andere kenmerken die bij deze aandoening passen.
De meest voorkomende kenmerken van putjeszolen zijn:

 • Putjes in de huid of eeltlaag
 • Witte voetzool
 • Vieze geur (door zweetvoeten)
 • Jeukende voetzolen
 • Irritatie of pijn
 • Loslatende huid aan de voetzool
Putjes in de voetzool door bacteriën

Zijn putjeszolen besmettelijk?

Nee, putjeszolen zijn niet besmettelijk zoals voetschimmel. De kwaal ontstaat door een combinatie van omstandigheden (warmte en vocht). De veroorzakende bacterie leeft normaliter bij iedereen op de huid. Dus iedereen is vatbaar hiervoor.

Putjeszolen behandelen

De behandeling van putjeszolen (pitted keratolysis) start vaak met het aanpakken van de onderliggende oorzaak, die in veel gevallen zweetvoeten betreft. Om overmatig zweten te voorkomen, kun je een aluminiumoplossing zoals PediSpray® gebruiken. Dit middel helpt de zweetproductie op de behandelde huid te verminderen.

voetzool met pitted keratolysis
PediSpray®
Strong
PediSpray® Strong - Voetspray tegen zweetvoeten 2+1 Gratis
PediSpray® Strong - Voetspray tegen zweetvoeten 2+1 Gratis

29,99

PediSpray®
Strong
PediSpray® Strong - Voetspray tegen zweetvoeten
PediSpray® Strong - Voetspray tegen zweetvoeten

14,99

PediSpray®
Regular
PediSpray® Regular - Voetspray tegen zweetvoeten 2+1 Gratis
PediSpray® Regular - Voetspray tegen zweetvoeten 2+1 Gratis

24,95

PediSpray®
Regular
PediSpray® Regular - Voetspray tegen zweetvoeten
PediSpray® Regular - Voetspray tegen zweetvoeten

12,45

 • Voor het slapen gaan voeten goed wassen en drogen
 • Breng PediSpray® aan en laat het goed inwerken
 • Volgende ochtend de voeten nogmaals wassen
 • Herhaal dit 2 tot 5 dagen achtereen
 • Als de huid droger worden volstaat een behandeling van enkele keren per week (niet meer dagelijks)

Het kan zijn dat een tijd na behandeling het zweetvoeten probleem weer de kop op doet. Een korte nabehandeling zal dan noodzakelijk zijn.

Houd altijd goede hygiëne regels in acht.

Versterk de behandeling

Om je behandeling extra kracht bij te zetten, is PediFris Classic® schoenpoeder jouw geheime wapen. Deze poeder bestrijdt bacteriën en schimmels, die in je schoenen en op je voeten leven. Door zowel de symptomen áls de oorzaak aan te pakken, zet je een stevige stap richting blijvend herstel. Het regelmatig gebruik van PediFris Classic® maakt jouw voeten klaar voor elke uitdaging!

PediFris®
Classic
pedifris tegen zweetvoeten
pedifris tegen zweetvoeten

19,98

PediFris®
Classic
pedifris tegen zweetvoeten
pedifris tegen zweetvoeten

9,99

Voorkom herbesmetting

Zeker is dat hygiëne altijd vooropstaat. En ja, dat geldt ook voor je schoenen. Geef daarom al je schoenen regelmatig een behandeling met PediFris Classic. Zo zet je de deur dicht voor eventuele her- of kruisbesmetting.


Aanbevolen producten

PediSpray® voetspray

Zeg vaarwel tegen zweetvoeten. Met onze unieke formule verminder je transpiratie opmerkelijk. Ervaar het verschil en geniet van drogere voeten!

PediFris® Classic

Het ultieme wapen in de strijd tegen putjeszolen. Dankzij de geavanceerde formule pak je voetengeur, bacteriën én schimmels doeltreffend aan.

PediFris® geeft garantie

Zweten kun je niet stoppen, wel verminderen. Maar overlast van stinkvoeten kunnen wij in 99,9% van alle gevallen laten verdwijnen.
 
Daarom onze garantie; Heb je binnen 14 dagen, na voorgeschreven gebruik van beide producten, geen merkbaar resultaat? Doe dan een beroep op onze No cure No Pay!* policy. Kijk hier hoe dit werkt en neem contact op met onze klantenservice.
 

*Resultaatgarantie bij voorgeschreven gebruik - Goede ervaring met ons product? Ga dan naar deze pagina schrijf een review en maak kans op vette prijzen.

Wat te doen tegen Putjeszolen oma weet raadt

Er zijn verschillende dingen die gedaan kunnen worden om putjeszolen tegen te gaan.
Hier volgen enkele tips:


Hiermee dood je bacteriën die putjeszolen veroorzaken. Doe dit regelmatig (één of twee keer per dag) Dit kan in de meest voorkomende gevallen met een normale (milde) zeep. In hardnekkige gevallen raden wij antibacteriële variant aan om de infectie gericht te behandelen

PediSpray® voetspray antitranspirant is effectief tegen putjeszolen. Het vermindert de zweetproductie waardoor je voeten droger blijven. Hierdoor wordt putjeszoleninfectie bestreden en de kans op her-infectie aanzienlijk verminderd.

Andere middelen tegen de aandoening zijn:
Putjeszolen zalf of putjeszolen crème

Gebruik PediFris® Classic om je schoenen te desinfecteren. Combineer dit met het gebruik van PediSpray® zodat beide behandeling elkaar kunnen versterken in de strijd tegen putjeszolen en zweetvoeten.

Zorg voor droge sokken vochtige sokken zijn een broeinest voor bacteriën

Kies voor natuurlijk materiaal zoals katoen, bamboe of houtvezel.

Verschoon deze sokken dagelijks en was deze op 60° Celsius, zo worden tijdens een wasbeurt alle micro-organismen bestreden.

Voor keuzehulp raadpleeg je het volgende artikel met info over de beste sokken om je voeten droog en comfortabel te houden.

Wissel regelmatig van schoenen en laat ze drogen zodat bacteriën geen kans krijgen zich te vermenigvuldigen. Vochtige sokken en schoenen zijn de perfecte broedplaats voor bacteriën.

Kies schoenen die goed ventileren en gemaakt zijn van natuurlijke materiaal zoals leder of canvas. Deze absorberen vocht en zorgen voor een betere luchtcirculatie.
Indien mogelijk, loop zoveel mogelijk op blote voeten

 

Eelt op de voeten kan bijdragen aan bacteriegroei omdat het zweet absorbeert. Je kunt overtollig eelt verwijderen met behulp van een vijl of rasp. Hierdoor wordt de vochtopname verminderd en zal de kans op putjeszolen afnemen.

Het kan echter lastig zijn om eelt op moeilijk bereikbare plekken te behandelen. In dergelijke gevallen is het verstandig om de expertise van een pedicure of medisch pedicure in te schakelen.

Deze site is gebouwd door mh.nl
cartcrossmenuchevron-down