Wat zijn Putjeszolen

Putjeszolen, een huidaandoening waarbij putjes in de voetzool ontstaan. De kwaal ontstaat door een verstoorde vochthuishouding waardoor bacteriegroei ontstaat. De aandoening is meestal niet ernstig maar kan wel voor jeuk, pijn of een branderig gevoel zorgen. Zweetvoeten zijn vaak de oorzaak van Putjeszolen, door dit tegen te gaan kan in veel gevallen de kwaal verdwijnen en de huid weer herstellen.

Hoe ontstaan putjeszolen

Putjeszolen ontstaan door bacteriën “corynebacterium”. (Dit in tegenstelling tot zwemmers eczeem wat door een schimmel wordt veroorzaakt). Deze bacteriën gedijen goed, vooral bij broei in combinatie met zweet zoals bij vochtige sokken schoenen. De bacterie maakt dan stoffen aan welke de hoornlaag aantasten en een vieze geur verspreiden.

Symptomen

Putjes in de voetzool

Op zich is de aandoening vrij onschuldig maar kan wel als vervelend worden ervaren. Je kunt ze herkennen door putjes in de bovenste huidlaag (hoornlaag). De gaatjes in de voetzool zijn enkele millimeters groot maar in ernstige gevallen kunnen ze ook groter zijn. Ze zijn vooral te vinden op drukplekken zoals op de bal- en hiel van de voet.

Vieze geur

Ontstaat de kwaal door transpiratie, dan kan dit gepaard gaan met vieze geur.

Witte uitslag van voetzool

Omdat de huid van de voetzool continu vochtig is kan deze verkleuren, net zoals de huid op de handen als deze lang in contact is geweest met water.  Hierdoor krijg je een wit uitslaande voetzool (soms ook bruin of groen) wat vervolgens weer kan leiden tot een oppervlakkige infectie.

Zijn putjeszolen besmettelijk?

Nee, putjeszolen zijn niet besmettelijk. De kwaal ontstaat door een combinatie omstandigheden zoals warmte en vocht. De veroorzakende bacteriën leven normaliter bij iedereen op de huid dus iedereen is vatbaar hiervoor.

Een voet met aangetaste huid door putjeszolen

Wat te doen tegen putjeszolen?

Houd hiervoor de volgende regels in acht: Houd je voeten schoon door deze dagelijks te wassen, met name tussen de tenen. Zorg ervoor dat je hierbij ook elke dag schone droge sokken aantrekt.

Draag ventilerende schoenen en wissel regelmatig van schoenen, deze kunnen dan luchten waardoor de voet ook droger blijft. Het droog houden van de voet is belangrijk dus probeer ook zoveel mogelijk op schoenen en/of inlegzolen te lopen die ventileren en gemaakt zijn van natuurlijke materialen.

Aan andere manier om zweetvoeten te voorkomen is door zoveel mogelijk zonder schoenen te lopen.

Putjeszolen behandelen

Putjeszolen kun je verhelpen door zweetvoeten tegen te gaan. Hiervoor gebruik je een aluminiumoplossing zoals PediSpray®. Dit zorgt er voor dat de zweetproductie wordt verminderd op het behandelde deel.

  • Voor het slapen gaan voeten goed wassen en drogen
  • Breng PediSpray® aan en laat het goed inwerken
  • Volgende ochtend de voeten nogmaals wassen
  • Herhaal dit 2 tot 5 dagen achtereen
  • Als de huid droger worden volstaat een behandeling van enkele keren per week (niet meer dagelijks)

Het kan zijn dat een tijd na behandeling het zweetvoeten probleem weer de kop op doet. Dit is veelal het geval als de oorzaak zweetvoeten is. Houd daarom dan ook goed de hygiëne regels in acht. Zorg voor schoenen van natuurlijke materialen die goed ventileren en wissel sokken meerder malen per dag.

Zorg ook dat schoenen en voeten vrij zijn van micro-organismen door je schoenen te behandelen met PediFris Classic. Strooi een klein beetje in de schoen voordat je deze aantrekt, het middel zal tijdens het dragen zijn werk doen.

Loslatende huid

De term hiervoor is dyshidrosis lamellosa sicca. Dit is een typisch kenmerk van extreme putjeszolen. De putjes/gaatjes worden dan zo groot dat de huid geen aanhechting meer heeft en loslaat. Neem bij dit soort hardnekkige gevallen contact op met de huisarts.

Middel tegen putjeszolen kopen

PediSpray is exclusief te koop via de website, bol.com en Amazon. Dus u vind het middel tegen putjeszolen niet bij kruidvat, etos of andere drogisterijen.


Aanbevolen producten

PediSpray® voetspray

Hét middel tegen zweetvoeten dat er écht voor zorgt dat de voeten minder zweet afscheiden

PediFris® Classic

Speciaal ontworpen om vieze geur en overmatige transpiratie van de voetzolen en tussen de tenen tegen te gaan met behulp van de unieke PediFris-formule.

Er zijn verschillende dingen die gedaan kunnen worden om putjeszolen tegen te gaan.
Hier volgen enkele tips:


Tips tegenputjeszolen - Oma weet raad

Was je voeten dagelijks met zeep. Bij last van putjeszolen het liefst met een antibacteriële variant om de infectie gericht te behandelen

Vocht is vaak de oorzaak van putjeszolen. Zorg er daarom voor dat je voeten ten alle tijden goed gedroogd worden. Vergeet niet om dit ook goed tussen de tenen te doen

Doe dit na het wassen en drogen van de voeten, spuit de spray op de voeten, 5-6 keer pompen, even in laten drogen en je bent tot 2 tot 5 dagen beschermd tegen overmatig zweten.

Dit doe je door simpelweg een lepeltje poeder in de schoen te strooien voordat je deze aantrekt. Het poeder zorgt ervoor dat de bacteriën die de putjes veroorzaken worden geëlimineerd.

Deze website is gemaakt door MH.nl

cartchevron-down