Tenenkaas wat te doen?

Dat heb jij nou weer: de ene week zijn je voeten perfect glad, en de volgende week zit er een vreemde witte schilferige massa tussen je tenen. Vind je het al walgelijk? Maak je geen zorgen, je hebt misschien net een geval van “tenenkaas” opgelopen.

Wat is tenenkaas?

Tenenkaas is in feite gewoon een combinatie van dode huidcellen, talg en zweet, die zich na verloop van tijd kunnen ophopen. Er zijn natuurlijk ook andere mogelijke oorzaken voor de witte schilferige massa onder je teennagel en tussen je tenen. Als je onlangs een lotion of crème op je voeten hebt gebruikt die minerale olie of zuivelproducten (lactose) bevat, kunnen deze ook bijdragen aan de opbouw van teenkaas.

Tenenkaas vs smegma

Tenenkaas is vergelijkbaar met smegma want beide termen die worden gebruikt om ophopingen van dode huidcellen, talg en bacteriën te beschrijven. Hoewel tenenkaas en smegma vergelijkbare verschijnselen zijn, hebben ze geen directe relatie met elkaar. Ze worden veroorzaakt door verschillende factoren en komen voor op verschillende delen van het lichaam.

Beide kunnen onaangenaam ruiken en zijn een teken van slechte hygiëne. Het is belangrijk om regelmatig te douchen of baden en de nodige hygiënepraktijken toe te passen om de ophoping van tenenkaas en smegma te voorkomen.

Oorzaken van teenkaas

Als je last hebt van de teenkaas, is het belangrijk om de oorzaak van het probleem te vinden. Een van de meest voorkomende oorzaken is zweetvoeten. Hierdoor ontstaat vocht dat samen met talg (huidafscheiding) en dode huidcellen een kaasachtige substantie vormt. Deze afscheiding verschijnt meestal tussen je tenen als een wit/gele afscheiding, maar kan ook onder je nagels ontstaan.

In sommige gevallen kan er ook sprake zijn van besmetting door sokken, schoenen of andere externe elementen. De kleur van de oppervlaktebacteriën zal verschillen afhankelijk van het type besmetting. Het is ook belangrijk op te merken dat deze bacterie vaak een onaangename geur heeft, die vaak wordt versterkt door vocht en warmte – vooral in gesloten schoenen.

Stinkende voeten als gevolg van tenenkaas

Waarom ruiken je voeten dan zo slecht? Dit komt door de bacteriën die vast komen te zitten in schoenen, sokken en tussen de tenen van je voeten. Deze bacteriën vermengen zich met zweet en leiden tot een onaangename geur. Tenenkaas is een witte afscheiding die zich vormt tussen de tenen van iemand met zweetvoeten maar wordt ook veroorzaakt door een soort schimmel die tinea pedis heet. Ook wel bekend als zwemmers eczeem of voetschimmel.

Tenenkaas tussen tenen

Tips om tenenkaas te voorkomen

Tenenkaas veroorzaakt geuren die vervelend kunnen zijn voor de omgeving en voor je eigen zelfvertrouwen. Om dit tegen te gaan is het belangrijk om een aantal basisstappen te volgen voor een goede voethygiëne:

 • Maak je voeten elke dag schoon met een zachte zeep en lauw water. Zorg ervoor dat goed tussen je tenen reinigt, waar de meeste bacteriën zich verzamelen.
 • Droog je voeten grondig af met absorberende handdoeken of neem de tijd om ze na het wassen aan de lucht te laten drogen.
 • Wissel regelmatig van sokken en schoenen, omdat vocht een toevluchtsoord is voor teenkaas veroorzakende schimmels.
 • Kies ademende sokken, zoals die van katoen of wol in plaats van nylon of synthetische materialen die vocht kunnen vasthouden, waardoor zich meer bacteriën kunnen ophopen.
 • Verzorg je teennagels door deze regelmatig te knippen
 • Verwijder vuil onder je teennagels (wees voorzichtig ivm verwonding)
 • Gebruik desinfecterend poeder zoals PediFris® in je schoenen
 • Gebruik een anti-transpirant zoals PediSpray®
 • Welke producten helpen om tenenkaas tegen te gaan

  Verpesten je voeten de sfeer in elke kamer die je binnenkomt? Of je nu last hebt van stinkende voeten of je schoenen wel een opfrisbeurt kunnen gebruiken, de beste voetverzorgingsproducten kunnen je helpen. Hier is een overzicht van twee uitstekende opties voor het behandelen en voorkomen van stinkvoeten en tenenkaas: PediFris® schoenpoeder en PediSpray® voetenspray.

  PediFris® schoenpoeder

  PediFris® schoenpoeder is ontworpen om de geur van zweet, bacteriën en schimmels te bestrijden. Het is een handig, gemakkelijk te gebruiken poeder dat gewoon in de schoenen wordt gestrooid voordat u ze aantrekt en doet zijn werk terwijl u ze draagt. Zo gebruik je PediFris®:

  • Zorg voor schoenen voeten door ze grondig te wassen
  • Strooi een kleine hoeveelheid poeder in uw schoenen
  • Schud lichtjes met de schoen om het poeder te verspreiden
  • Trek de schoen aan en doe gewoon je dagelijkse ding
  • Het poeder lost op en doet zijn werk tijdens het dragen

  PediSpray® Voetspray

  PediSpray® is een Antitranspirant en zorgt ervoor dat zweetkanalen worden vernauw waardoor ze minder zweet afscheiden. Het neemt daarmee de voedingsbodem weg van bacteriën en schimmels die tussen je tenen en rond de nagels leven. Hierdoor kunnen deze organismen zich minder snel vermenigvuldigen en daarom ook minder geur produceren. Volg deze stappen om PediSpray® te gebruiken:

  • Was je voeten gronding en breng het middel aan op een schone en droge huid
  • Spray royaal op 10 cm afstand van de voeten
  • Doe dit met name tussen de tenen en onder de voetzool
  • Laat het middel goed op de huid inwerken
  • Nu ben je tot 5 dagen beschermd tegen overmatige transpiratie van je voeten

tenenkaas onder teennagel


Aanbevolen producten

PediSpray® voetspray

Hét middel tegen zweetvoeten dat er écht voor zorgt dat de voeten minder zweet afscheiden

PediFris® Classic

Speciaal ontworpen om vieze geur en overmatige transpiratie van de voetzolen en tussen de tenen tegen te gaan met behulp van de unieke PediFris-formule.

Conclusie

Tenenkaas is dus geen prettige aandoening en kan heel gênant zijn. Door de juiste maatregelen te nemen voor een goede voethygiëne, op je schoeisel te letten en ervoor te zorgen dat je voeten schoon en droog zijn, kun je het ontstaan van teenkaas tegengaan. Goede gewoonten, huismiddeltjes en medische behandelingen kunnen helpen deze aandoening te behandelen en te voorkomen.

Als je last hebt van deze aandoening, wees dan proactief en neem de nodige maatregelen om verdere ontwikkeling te voorkomen.

Begroet de wereld niet langer met een stinkende en gênante begroeting en begin vol vertrouwen te pronken met je schone en gezonde voeten.

Veel gestelde vragen over teenkaas en aanverwante problemen

Hier zijn enkele vragen die je misschien hebt over het wegwerken van teenkaas en het onder controle houden van stinkende voeten en schoenen:


Veel gestelde vragen

Het belangrijkste is om je voeten schoon te houden. Was je voeten elke dag met een zachte zeep en warm water en droog ze daarna goed af. Zorg ervoor dat je tussen elke teen schrobt om alle bacteriën die de geur kunnen veroorzaken te verwijderen.

Dat ligt eraan. Tenenkaas zelf is niet besmettelijk. Het is een opeenhoping van vuil en bacteriën. Dit kan optreden wanneer een persoon voetschimmel, een infectie van de huid of een slechte hygiëne heeft.

Indien een schimmel de onderliggende oorzaak is van tenenkaas kan de schimmel zich wel verspreiden via de tenenkaas.

Tenenkaas heeft een sterke, penetrante geur door de aanwezigheid van boterzuur, geproduceerd door Brevibacterium. De geur is te vergelijken met zweetvoeten.

Deze website is gemaakt door MH.nl

cartchevron-down