Een kalknagel of schimmelnagel ziet er meestal onsmakelijk uit en is moeilijk te bestrijden.
OP deze pagina proberen wij je uit te leggen wat de kwaal precies inhoud en wat je er tegen kunt doen om dit tegen te gaan en om deze te bestrijden.
Kalknagel is een dun opgezwollen, afbrokkelende en geel gekleurde nagel die aangetast kan zijn door de candidaschimmel of de typische teenschimmel: dermatofyten.
Velen denken hierdoor dat kalknagel een synoniem is voor ‘schimmelnagel’. Maar een kalknagel is niet altijd geïnfecteerd door een schimmelinfectie.
Een verdikking in de nagel kan verschillende oorzaken hebben naast de schimmelinfectie kan ouderdom ook een rol spelen. Het verouderingsproces kan een verhoogde aanmaak van keratine (Onychograrypos) opleveren waardoor de nagels ook broos en verdikt kunnen zijn.
Dermatofyten is schimmel die een oppervlakkige infectie van huid of nagel kan veroorzaken, deze schimmel zit in je nagel en kun je oplopen als:
Candidagist leeft bij iedereen in de darm en op de gezonde huid. In de juiste omstandigheid kan dit gist gedijen en ontwikkeld zich naar schimmel. De schimmel verzwakt het immuunsysteem en werkt een candida-infectie in de hand. Vooral in combinatie met:
Het verschil tussen een kalknagel en gezonde nagels is vaak makkelijk te herkennen. Dit is vaak te zien aan een verdikte nagel die verkleurd (geel/bruin achtig) en broos is.
Dit laatste leidt vaak tot afbrokkeling van de nagel wat leidt tot een pijnlijke ontsteking wat vervolgens kan leiden tot een loszittende huid of een loslatende nagel.
Kalknagel is vaak hardnekkig, wil je deze behandelen dan moet je jezelf voorbereiden op een lang traject. Eens gestart dien je de behandeling niet te onderbreken want hierdoor verleng je het genezingsproces.
Een behandeling duurt in veel gevallen een 8-tal weken tot een jaar voordat je nagels weer gezond zijn.
Als de schimmel nog niet ver gevorderd is kan je volstaan met een behandeling van de bovenste nagelplaat. Dit kan alleen als de schimmel enkel oppervlakkig is. Dit kan je doen met een zalf, spray, anti-schimmelnagellak of een laserbehandeling
Eén van de snelste manieren om van je kalknagel af te geraken, is langsgaan bij de huisarts zodat deze een pillen-kuur kan voorschrijven. Dit is de meest effectieve manier om een vergevorderde kalknagel te behandelen.
Dit kan bijwerkingen opleveren, vandaar zijn deze geneesmiddelen enkel verkrijgbaar op voorschrift en wordt vaak gebruikt als laatste redmiddel
Heb je een kuur tegen schimmel nagel afgemaakt/ Laat je voeten dan nog wel checken door een pedicure of een medisch specialist om te kijken of de infectie echt is verholpen
Ja een schimmelnagel is besmettelijk: je kunt het van iemand anders krijgen en je kunt een ander ermee besmetten.
Dit komt omdat de schimmel ook in de in de nagel of huid zit. Deze kunnen schilfers loslaten die zich verspreiden via de vloer van een sport- of doucheruimte zoals die van een zwembad.
Kalknagels die met schimmelinfectie kunnen niet vanzelf genezen. Dus “voorkomen is beter dan genezen”.
Onderhoud je voeten met regelmaat en laat ze inspecteren en behandelen door een (medisch) pedicure. Hiermee voorkom je vele voetproblemen of druk je ze tijdig de kop in.
Probeer zoveel mogelijk op blote voeten te lopen. Voeten die veel kunnen luchten zijn minder vatbaar baar voor schimmels en bacteriën. Hiermee voorkom je ook onprettig geurtjes.
Denk hierbij wel om dat je in openbare ruimtes slippers draagt zodat je niet rechtsreeks contact hebt met de vloer
Zweetvoeten spelen een belangrijke bijdrage in het ontwikkelen van schimmelnagels. Dus als je last hebt van zweetvoeten, zorg dan dat je dit ook gelijktijdig behandeld
kalknagels behandelen – effectieve behandeling van kalknagels en schimmelnagels
VOORDEELVERPAKKING! Behandelt effectief kalknagel / Schimmelnagel infecties en voorkomt (her)infectie. Snel zichtbaar resultaat!
Een kalknagel kan best vervelend zijn en moeilijk om te behandelen. Als het je niet lukt om met bovenstaande informatie van een kalknagel af te komen raden wij je aan om een medisch specialist te raadplegen.
Om je alsnog een stukje op weg te helpen hebben wij nog wel een FAQ gemaakt zodat je snel en overzichtelijk nog antwoorden kunt vinden op de meest gestelde vragen.
Zorg dat je voeten schoon zijn door deze te wassen met een ph-neutrale anti-bacteriële zeep.
Gebruik pediFris® schoenpoeder om je voeten en schoenen vrij te houden van schimmel sporen (gist)
Draag in openbare douche- en kleedruimten slippers en droog na het douchen ook de slippers goed af.
Deze website is gemaakt door MH.nl