✓ Werkt desinfecterend
✓ Natuurlijk Huidherstel
✓ Pakt de bron aan
✓ Zonder geknoei met zalf
Putjeszolen (Pitted Keratolysis), een huidinfectie aan de voetzolen waarbij gaatjes of putjes in de bovenste laag van de huid ontstaan. Dit wordt veroorzaakt door verstoorde vochthuishouding hierdoor wordt bacteriegroei gestimuleerd. De aandoening is vaak niet ernstig maar kan vervelend aanvoelen omdat het voor een branderig, jeukend of pijnlijk gevoel kan zorgen.
Putjeszolen ontstaan vaak door overmatig transpirerende voeten, door transpiratie te verminderen kun je de kwaal voorkomen en genezen.
Op zich is de aandoening vrij onschuldig maar kan wel als vervelend worden ervaren. Je kunt ze herkennen door putjes in de bovenste huidlaag (hoornlaag).
De gaatjes in de voetzool zijn enkele millimeters groot maar in ernstige gevallen kunnen ze ook groter zijn. Ze zijn vooral te vinden op drukplekken zoals op de bal- en hiel van de voet. Ook aan de rand van de tenen kunnen ze ontstaan
In erge gevallen kunnen de putjes samen gaan waardoor delen van de huid los komen te zitten waardoor er deuken ontstaan. Deze kunnen gaan jeuken of doen pijn maar in de regel geeft de kwaal geen klachten enkel oneffenheden
Ontstaat de kwaal door transpiratie, dan kan dit gepaard gaan met stank en de zool of handpalm kan dan bruin of groen uitslaan
Putjeszolen ontstaan door een combinatie van vocht, warmte en bacteriën en dan met name de “Corynebacterium minutissimum bacterie”. Deze leeft, net als vele andere bacteriën, standaard op de huid en geeft vaak geen klachten. Maar in perfecte leefomstandigheden gedijt deze goed bij broei in combinatie met zweet. De bacterie maakt dan stoffen aan welke de hoornlaag aantasten.
Omdat de huid van de voetzool continu vochtig is kan deze verkleuren, net zols de huid op de handen als deze lang in contact is geweest met water. Hierdoor krijg je een wit uitslaande voetzool (soms ook bruin of groen) met putjes en dit gaat vaak gepaard met een vieze geur.
De kwaal komt voor bij:
De kwaal ontstaat door:
Nee, putjeszolen zijn niet besmettelijk. De kwaal ontstaat door een combinatie omstandigheden zoals warmte en vocht. De veroorzakende bacteriën leven normaliter bij iedereen op de huid dus iedereen is vatbaar hiervoor.
Hoe gaan putjeszolen weg? Houd hiervoor de volgende regels in acht: Houd je voeten schoon door deze dagelijks te wassen, met name tussen de tenen. Zorg ervoor dat je hierbij ook elke dag schone sokken aantrekt.
Wissel zoveel mogelijk van schoenen, deze kunnen dan luchten waardoor de voet ook droger blijft. Het droog houden van de voet is belangrijk dus probeer ook zoveel mogelijk op schoenen te lopen die ventileren en gemaakt zijn van natuurlijke materialen.
Aan andere manier om zweetvoeten te voorkomen is door zoveel mogelijk zonder schoenen te lopen
Je kunt putjeszolen zelf behandel bij klachten zijn zoals pijn, jeuk irritatie of een vieze geur. Dit zijn normale klachten en hiervoor gebruik je een aluminiumoplossing zoals PediSpray®. Deze oplossing zorgt er voor dat de zweetproductie wordt verminderd op het behandelde deel.
Het kan zijn dat een tijd na behandelen de kwaal weer de kop op doet. Dit is veelal het geval als de oorzaak zweetvoeten is.
Houd daarom dan ook goed de hygiëne regels in acht. Zorg voor schoenen van natuurlijke materialen die goed ventileren en wissel sokken meerder malen per dag.
De term hiervoor is dyshidrosis lamellosa sicca. Dit is een typisch kenmerk van extreme putjeszolen. De putjes/gaatjes worden dan zo groot dat de huid geen aanhechting meer heeft en loslaat. Neem bij dit soort hardnekkige gevallen contact op met de huisarts.
Middel tegen putjeszolen kopen
PediSpray is exclusief te koop via de website, bol.com en amazon. Dus u vind het middel tegen putjeszolen niet bij kruidvat, etos of andere drogisterijen.
Pedispray zorgt dat voeten minder zweet afscheiden waardoor ze droger blijven. Hierdoor kan de voetzool herstellen en als herboren aanvoelen.
Indien het transpireren voldoende is verminderd dan volstaat één enkele onderhoudsbehandeling per week.
Er zijn verschillende dingen die gedaan kunnen worden om putjeszolen tegen te gaan
Hier volgen enkele tips:
Houd je voeten zweetvrij en gebruik anti-perspirant, spuit je voeten in met Voetspray van PediSpray® om zweten te verminderen. Dit doe je na het wassen van je voeten. 5-6 keer pompen, even in laten drogen en je bent tot 5 dagen beschermd tegen overmatig zweten. Heb je hevig last van transpiratie, dan eerst dagelijks gebruiken
Draag schoenen van leer of canvas door de eigenschappen van natuurlijke vezels zorg je voor een goede vochthuishouding waardoor de voeten droog en warm blijven
Draag altijd sokken en houd hierbij ook rekening met de materiaalkeuze. Ook hier hebben natuurlijke materialen de voorkeur. Ook helpt dit om zweetvoeten te voorkomen
Schone voeten dragen bij aan een goede hygiëne en daarom vochthuishouding. Een regelmatige wasbeurt helpt dan ook om pitted keratolytis te voorkomen
Deze website is gemaakt door MH.nl